Assisenzaak Ahmed Liou uit Wevelgem: zonen zijn nog altijd bang van hem

© BELGA
Redactie KW

De drie zonen van Ahmed Liou (60) hebben op het assisenproces tegen hun vader getuigd dat ze nog altijd schrik van hem hebben. De Wevelgemnaar van Marokkaanse afkomst staat terecht voor foltering en moordpoging op zijn toen 17-jarige dochter Chaima, en voor de onmenselijke behandeling van zijn zoontjes.

De broers van Chaima Liou spelen een cruciale rol in het verhaal. Op 9 september 2011 moesten ze in opdracht van hun vader uitkijken naar hun zus. Het was uiteindelijk de toen 12-jarige M. die Chaima opmerkte aan de bushalte. Hij briefte zijn vader, die haar meenam naar huis. Enkele dagen eerder werd M. al uitgevraagd over een bezoekje aan zijn moeder Rahma.

Vader bleef alleen met zijn dochter in de garage

Ahmed Liou bleef alleen met zijn dochter achter in de garage. “Ik dacht dat hij gewoon wilde babbelen met Chaima en stelde me daar toen niet echt vragen bij”, aldus Yassine (18). Door het geschreeuw van Chaima keerden de broers toch terug naar de garage. Ze werden zelfs gevraagd om ook te slaan. De broers gingen daar niet op in, en keerden zich tegen hun vader. M. sloeg de beschuldigde met een stok op zijn pols.

Yassine en M. sloegen op de vlucht om hulp te zoeken. De toen 14-jarige A. bleef in de garage achter. Hij was getuige van de slagen die zijn vader met een stok en met een hamer toebracht. Ondertussen kon Yassine de buurman alarmeren en de hulpdiensten verwittigen.

“Vergiffenis? We zullen zien.”

De feiten hebben een grote indruk gemaakt op de zonen van Ahmed Liou. “We zijn bang dat hij met zijn connecties iemand gaat afsturen op ons om ons pijn te doen. Of als hij vrijkomt dat hij achter ons gaat komen om ons te vermoorden”, getuigde A. De beschuldigde vroeg vergiffenis aan zijn zoons, maar kreeg geen antwoord. “Dat zal ik wel zien nadat ik het hele verhaal heb kunnen plaatsen”, zei Yassine.

De laatste getuige maandagavond is Rahma El Yaakoubi, de vrouw van de beschuldigde. De feiten werden gepleegd omdat Ahmed Liou wilde weten waar ze woonde.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier