Assisenproces zonder daders die in Afrika zitten

Redactie KW

Maandag start in het Brugse hof van assisen wellicht een van de vreemdste assisenprocessen ooit. De twee daders zullen uitblinken in afwezigheid, er zijn slechts een handvol getuigen en niemand stelde zich burgerlijke partij. Bovendien is de zaak al meer dan 15 jaar oud en zijn de bewijzen niet overweldigend. Toch staan de Frans-Ivoriaanse oplichter Jean-Claude LaCote (45) en zijn Vlaams gangstervriendinnetje Hilde Van Acker (48) er terecht voor moord op een Britse zakenman.

Op 26 mei 1996 vonden wandelaars in een sparrenbosje in De Haan het lijk van de Brit Marcus Mitchell (44). De man was ijskoud afgemaakt met twee kogels, afgevuurd vanop enkele centimeters in het linkeroog en de keel. Na onderzoek bleek het lijk er al enkele dagen te liggen. Via de vrouw van Mitchell leidde het spoor al snel naar Jean-Claude LaCote en Hilde Van Acker. Vier dagen na de moord werden de twee opgepakt, maar eind 1996 werden ze terug vrijgelaten bij gebrek aan bewijzen. LaCote vertoonde zich sindsdien nooit meer in ons land.

Maandag, meer dan 15 jaar na de feiten, staat het gangsterkoppel dus terecht voor die moord. Beiden zullen echter niet aanwezig zijn op hun proces omdat niemand weet waar ze op dit moment verblijven. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier