Assisenhof veroordeelt Roeselaarse metaalbewerker Jan Bonte tot 5 jaar cel

© BELGA
Redactie KW

Het West-Vlaamse assisenhof heeft de Roeselaarse metaalbewerker Jan Bonte veroordeeld tot 5 jaar celstraf. De jury vond dat hij wel schuldig was met opzet en met voorbedachte rade Sevim Bicer uit Menen te hebben gedood, maar zwakte de moordthesis af door uitlokking van het slachtoffer. De advocaten van de dader stelden dat element centraal in hun pleidooien. Sevim Bicer zou de dader eerst hebben aangevallen met een siermes, waarop Jan Bonte haar hamerslagen toediende en vervolgens wurgde.

Het was vrijdagnacht omstreeks drie uur toen het vonnis viel. Naast de 5 jaar celstraf moet Jan Bonte (30) een boete van 2.750 euro en de gerechtskosten betalen. De lichte straf zorgde voor heel wat consternatie. Niet in het minst bij de familie van het slachtoffer. Sevim Bicer is van Turkse afkomst en opgegroeid in Gent, waar de rest van het gezin nog woont.

Consternatie

Het hele gezin had op de laatste procesdag post gevat op de eerste rij van de publieksbanken. Ouders, broers en zussen reageerden verontwaardigd. Ze hadden gehoopt op de maximumstraf van 30 jaar voor moord. Een van de broers uitte luidruchtig zijn ongenoegen op de binnenkoer van het gerechtsgebouw en had het over partijdigheid en klassejustitie. “We worden ongelijkmatig behandeld omdat we een andere huidskleur hebben,” schreeuwde hij uit.

Verrast en gefrustreerd

Ook de advocaten van de burgerlijke partijen waren verrast door het vonnis. Ze zeiden gefrusteerd te zijn. Marc Decramer uit Wervik en zijn confrator Jan Ameye uit Roeselare, die Jan Bonte verdedigden, stelden dat er correct is gevonnist.

Jan Bonte zit al tweeënhalf jaar in voorhechtenis in de gevangenis van Ieper. Hij kan vragen voorwaardelijk vrij te worden gelaten. Daarover moet de strafuitvoeringsrechtbank oordelen.

Jan Bonte bracht in de ochtend van dinsdag 26 januari 2010 Sevim Bicer om het leven. Beiden zijn zware cocaïnegebruikers en kregen ruzie over drugsgeld dat Bonte te goed had aan Bicer. De 27-jarige Bicer had op de vlucht voor haar toenmalige vriend onderdak gevonden in het appartement van de Roeselarenaar en er de nacht op de sofa doorgebracht.

(JPT)

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier