Assisen West-Vlaanderen: moord tussen stevig aperitief en afhaalmaaltijd

Redactie KW

Voor het Hof van Assisen in Brugge wordt maandag de jury in het proces tegen Andy Man (40) en Pedro Velghe (39) gekozen. Het duo staat terecht voor de moord op Jimmy Maes, op 30 december 2005 in Kortrijk. De twee werden respectievelijk op 8 en 9 oktober 2008 aangehouden, bijna drie jaar na de feiten. De leugendetector gaf aan dat hun verklaringen leugenachtig waren.

Op 15 januari 2006 deed een vrouw aangifte van de verdwijning van haar zoon, Jimmy Maes (31). Omdat ze hem enkele dagen voor zijn verdwijning zag in het gezelschap van Eveline D., leidde het onderzoek onmiddellijk naar haar. D., zijn toenmalige vriendin, kon vertellen dat ze Jimmy Maes het laatst bij haar thuis had gezien op 30 december 2005. Hij had toen samen met Pedro Velghe en Andy Man drie flessen sterkedrank gedronken.

Toen het slachtoffer begon rond te bellen om speed te zoeken kwam het tot een ruzie en kreeg hij rake klappen van beide beschuldigden. Op straat ging de ruzie volgens de vrouw verder, maar het slachtoffer vertrok toch in het gezelschap van het gewelddadige duo. Toen de twee halfweg januari 2006 verhoord werden, verklaarden ze allebei dat ze Maes hadden afgezet aan het Sint-Maartensziekenhuis in Kortrijk. Daarna zouden ze Grieks hebben afgehaald en terug naar Eveline D. zijn gegaan.

Geen sinecure

Het lijk van Jimmy Maes werd een maand na zijn verdwijning aangetroffen in de Leie, ter hoogte van het jaagpad in Kuurne. Een doodsoorzaak bepalen was voor de dokter geen sinecure. Het lichaam was geraakt door een scheepsschroef en in staat van verrotting. Er waren echter indicaties dat het slachtoffer overleden was aan een schedel- en hersentrauma voor zijn dood.

Na een onderzoek van bijna drie jaar werden Pedro Velghe en Andy Man aan een polygraaftest onderworpen. Hun verklaringen bleken leugenachtig. Vast staat dat Jimmy Maes de nodige klappen van het duo kreeg in de woning van Eveline D.. Omdat Andy Man over Jimmy Maes struikelde, kreeg het slachtoffer nog wat extra vuistslagen, waarna hij over straat werd gesleurd en in de koffer van de auto gestopt. Eveline D. kreeg het bevel het bloed op te kuisen. De twee reden naar de Griek, bestelden hun eten en dronken nog wat, terwijl het slachtoffer in de koffer zat opgesloten.

Daarna lopen de versies uiteen. Man zegt dat hij Maes wilde afzetten aan het ziekenhuis, maar de opdracht kreeg van Velghe om door te rijden naar het jaagpad. Daar kreeg Maes nog enkele rake klappen van Velghe, waarna die laatste Jimmy Maes over de vangrail in de Leie zou hebben gegooid. “Ik kon nog net zijn gezicht zien en zijn hand, die zich ergens aan vast probeerde te grijpen.” Volgens Pedro Velghe haalde hij samen met Andy Man het slachtoffer uit de koffer en gooiden ze hem samen in de Leie.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier