Assisen: Verdediging pleit uitlokking

Redactie KW

Voor het West-Vlaamse hof van assisen heeft de verdediging vrijdag de uitlokking gepleit. De jury moet er vrijdagavond oordelen over het lot van de 33-jarige man uit Ichtegem. Hij stak op 27 december 2005 GD (53) en MP (44), de uitbaters van café Papillon, neer.

Die dag stapte de beklaagde omstreeks 1 uur ‘s nachts café Papillon binnen. Na een incident op 16 mei 2004, waarbij hij een ravage had aangericht, werd hij er de toegang ontzegd. De uitbater wees hen dan ook onmiddellijk de deur. Zijn vriendin greep onder de toog naar een groot mes en stapte op hem af. Toen de beklaagde het mes kon bemachtigen, stak hij beide uitbaters met meerdere steken neer. Ze overleden ter plaatse.

Meester An Govers pleitte namens de burgerlijke partijen dat beklaagde, die bekend stond als een ruziezoeker en vechtersbaas, niet af te schrikken
is met een aardappelmes. “Om hem weg te houden, is een indrukwekkend groot mes nodig. De vrouw was bang. De politie had haar al verteld dat ze niets kon doen als er iets gebeurde.”

Meester Jef Vermassen wees erop dat de beklaagde een specialist is in ruzie zoeken en schuldverschuiving. “Telkens worden de rollen omgekeerd”, voerde Vermassen aan. “Het is een man met eigen wetten: kijken en vragen stellen mag niet. Antwoorden kan hij alleen met zijn vuisten. En nadien is er altijd geheugenverlies. Als zijn woede nog niet is uitgewerkt, keert hij terug. Niets houdt hem eigenlijk tegen. Hij is een echte vechtmachine.”

Alle burgerlijke partijen zijn het er over eens dat de beschuldigde geen lessen trekt uit zijn verleden, daardoor gevaarlijk is en geen spijt
heeft.

Openbare aanklager Lode Vandaele stelde dat de beklaagde door de waslijst aan feiten, zich niet kan blijven verbergen achter het gezegde dat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. “Hij heeft een gebrek aan eerbied voor andermans fysieke integriteit. Het hangertje rond zijn nek met een revolvertje is voor mij het bewijs dat hij geweld verheerlijkte.” Volgens Vandaele wordt één ding niet betwist: “Hij heeft gestoken met grote kracht. Dood moesten ze”, betoogde hij.

De verdediging stelde dat de beklaagde het café niet is binnengestormd maar dat hij onmiddellijk teken deed dat hij wilde spreken. Maar in ruil
kwam er opstand en een groot mes. Dit lokte bij hem volgens meesters Luc Martens en Nadia Lorenzetti een felle reactie op. “Hij voelde zich
bedreigd en is beginnen vechten. Iets wat hij amper een minuut voordien nog had afgezworen tegen zijn eigen vriendin.” De verdediging laat de jury daarom de bijkomende vraag naar ‘uitlokking’ beantwoorden.

Momenteel zijn de replieken aan de gang. Daarna zal de jury zich terugtrekken. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier