Assisen: Verdediging Ahmed Liou betwist enkel de voorbedachtheid

© BELGA
Redactie KW

Filip De Reuse, advocaat van de beschuldigde Ahmed Liou uit Wevelgem, heeft voor het assisenhof in West-Vlaanderen gepleit dat zijn cliënt niet met voorbedachten rade handelde. Hij had volgens de verdediging wel een plan, maar geen moordplan.

Ahmed Liou (60) staat terecht voor de foltering en moordpoging op zijn toen 17-jarige dochter Chaima, en de onmenselijke behandeling van zijn drie zonen.

In zijn pleidooi kondigde De Reuse onmiddellijk aan dat het oogmerk om te doden niet betwist wordt. Dat had Ahmed Liou maandag tijdens het verhoor zelf wel nog gedaan. “We hebben daar lang met hem over gepraat. Bij dergelijke slagen moet u kunnen aanvaarden dat daar mogelijk fatale gevolgen aan gekoppeld zijn.”

“Feiten zijn gestaag geëscaleerd”

De verdediging blijft er wel van overtuigd dat de feiten van 9 september 2011 in een vlaag van woede gebeurden. Hij was ten einde raad omdat zijn vrouw Rahma hem verlaten had. “Spijtig genoeg is hij alle remmingen verloren. Hij wou informatie van zijn dochter. De manier waarop dat gebeurd is, keuren wij af.” Ook de vele doodsbedreigingen zijn volgens meester De Reuse geen bewijs van voorbedachtheid. “De feiten zijn gestaag geëscaleerd. Het moment dat zijn zonen zich tegen hem keren, op dat moment escaleert het in het hoofd van meneer Liou.”

In eerste instantie had onderzoeksrechter Allegaert de feiten als poging tot doodslag gekwalificeerd. Bij de eindvordering door Serge Malefason, ook procureur tijdens het proces, veranderde de kwalificatie niet. “De KI oordeelde wel dat er aanwijzingen waren voor voorbedachtheid. Maar aanwijzingen zijn geen bewijzen.” Ieder element kan volgens de verdediging pro en contra bekeken worden. “Ik verwacht van jullie enkel en alleen dat jullie het met een open geest bekijken”, vroeg meester De Reuse aan de jury.

Liou verliest zich in details

Na de replieken kreeg de beschuldigde nog het laatste woord. Liou verloor zich zoals eerder deze week in details. Hij keerde terug op het verwijt dat hij zijn eigen moeder nog buitenzette. “Ik heb al hetgeen wat daarover is gezegd de hele week over mij heen laten gaan.”

De jury heeft zich donderdagavond teruggetrokken voor de beraadslaging over de veertien schuldvragen. De debatten over de strafmaat worden vrijdagochtend gevoerd. Ahmed Liou riskeert een gevangenisstraf van 30 jaar. Die maximumstraf verandert niet als de jury oordeelt dat de Marokkaanse Wevelgemnaar niet met voorbedachten rade handelde.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier