Assisen: Thioux 30 jaar en Vancoillie levenslang voor moord

Redactie KW

Bernard Thioux (35) is vrijdagavond door het hof van assisen in Brugge veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf, Frederick Vancoillie (25) kreeg levenslang. De twee waren eerder op de dag door de volksjury schuldig bevonden aan moord op Jessica Van Lierde (18) uit Geraardsbergen.

De feiten werden gepleegd in de nacht van 5 op 6 juni 2005 in Oostende. Na de wurging verkrachtten ze haar nog. De familie van het slachtoffer reageerde opgelucht op de uitspraak. Procureur-generaal Luc Strypsteen had voor beide mannen levenslang gevorderd. Volgens hem gaf niets aanleiding tot strafvermindering. “Ik vorder dezelfde bestraffing voor beiden, want ze zijn even schuldig aan dit tragische gebeuren. Ze hebben elkaar bijgestaan en aangevuld. Ik aanvaard geen verzachtende omstandigheden”, aldus de procureur.

Dat was net waar de verdediging op aanstuurde. “Bernard werkte meteen mee aan het onderzoek, is geen beest, drinkt al vier jaar niet meer, heeft oprecht spijt, is met zijn zoontje bezig en heeft slechts één veroordeling op zijn strafblad”, somde Thioux’ advocaat Franky Baert de verzachtende omstandigheden op. “Bernard zonder drank is een mens als u en ik”, citeerde hij een ex-vriendin. De raadsman beschreef ook zijn positieve kanten en het geloof dat de mensen rond hem nog in hem hebben. “Ik krijg er nog rillingen van als ik denk hoe zijn zus, die hem verplichtte haar aan te kijken, hem zei: Bernard, ik hou van jou”.

Ook Nadia Lorenzetti, één van de twee advocaten van Frederick Vancoillie, haalde de jonge leeftijd en de ongelukkige jeugd van haar cliënt aan als verzachtende omstandigheden. “Hij werd geboren in de Vancoillie-wieg waar niemand jaloers op kan zijn. Hij kende niets anders dan diefstal, bedrog en slagen. Nooit heeft hij liefde gekend. Zijn verhaal is het meest schrijnende wat ik ooit zag”, besloot Lorenzetti.

Even voor 19 uur las voorzitter Koen defoort het arrest voor: 30 jaar cel voor Bernard Thioux en levenslang voor Frederick Vancoillie. De familie van het slachtoffer reageerde opgelucht. Belangrijk voor hen was dat beide mannen uiteindelijk de moord bekenden. (BEL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier