ASSISEN Openbaar aanklager vraagt om Jess Dewaele schuldig te verklaren aan moord

Redactie KW

In zijn requisitoir heeft procureur-generaal Serge Malefason acht elementen aangehaald die wijzen op voorbedachtheid van Jess Dewaele, beschuldigd van de moord op zijn echtgenote Vanessa Dejaeghere. Het OM meent dat Dewaele voortdurend bewuste keuzes maakte bij het doden van zijn echtgenote.

Dat blijkt al uit het gesprek dat de beschuldigde onmiddellijk voor de feiten had met het slachtoffer. Hij voelde zich beledigd en vroeg wat ze ervan zou denken mocht hij haar vermoorden. “Hoor mijn woorden en bezie mijn daden”, aldus de openbaar aanklager. Ook de ijzige kalmte voor, tijdens en na de feiten wijst volgens Serge Malefason ontegensprekelijk op voorbedachten rade. “Niets kalmeert zo als een genomen besluit.”

“Hakbijl bewust omgedraaid”

Na een aantal vuistslagen zocht Dewaele in een keukenlade naar een wapen. Daar maakt hij volgens het OM alweer een bewuste keuze. “Die hakbijl heeft hij zelfs nog gedraaid omdat hij anders het risico liep dat die in de schedel zou blijven steken. Zijn dat de woorden van iemand die impulsief en onbezonnen te werk gaat?” Even later moest de beschuldigde nog eens bewust kiezen. Door het vele bloed kon hij Vanessa Dejaeghere niet wurgen met zijn handen, en ging hij in het washok een broekriem halen.

Het motief voor de feiten is voor de procureur-generaal het ultieme bewijs voor de voorbedachtheid. “Hij wilde niet dat hij haar zou verlaten voor Decleir. ‘Surtout’ niet met Decleir”, verwees Malefason naar de verklaringen van de beschuldigde. “Het is een statement naar Decleir. Ik niet, niemand niet.”

“Op de fiets naar de meisjes van plezier

Verder werd in het requisitoir de houding van Jess Dewaele in de periode voor 5 maart 2012 aangehaald. Hij gedroeg zich net heel rustig en gelaten. Het leek alsof hij zich bij de scheiding had neergelegd. De procureur verweet de Waregemnaar ook dat hij naar een bordeel ging op een moment dat ze besloten hadden om hun huwelijk nog eens kans te geven. “De kinderen zaten in bed, en Jess ging op de fiets naar de meisjes van plezier.”

Voor onweerstaanbare dwang bestaat volgens Serge Malefason niet de minste aanwijzing. “Hij wil ons laten geloven dat hij niet meer van de wereld wist. Vergeet het: hij heeft wel bloed gezien en haar horen roepen.” Het OM verwees alweer naar de verklaringen van Dewaele zelf. “Hij spreekt van een gecontroleerde woede. Als je woede kunt controleren, kan je stoppen. Zoals in 2008.” Toen kwam het tot een kort handgemeen, toen het slachtoffer haar buitenechtelijke relatie opbiechtte.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier