Assisen : meester Jan De Man haalt verhaal van beschuldigde Jan Bonte onderuit

Redactie KW

Op het assisenproces tegen Jan Bonte heeft meester Jan De Man, raadsman van een van de burgerlijke partijen, een krachtig pleidooi gehouden. Voor meester De Man is het duidelijk dat het verhaal van Bonte geen steek houdt. Bonte beweert dat de 27-jarige Turkse Sevim Bicer hem aanviel met een siermes.

“Zijn verhaal, dat komt overeen met iets van op tv, met de Fabeltjeskrant”, trok De Man van leer. “Voor de feiten, voor de bekentenis en na de bekentenis; één grote fabel.” Bonte hield anderhalve maand zijn onschuld staande. Door zijn verhaal werd de toenmalige vriend van het slachtoffer zelfs een week aangehouden.

Drie grote problemen

Volgens meester De Man, die optreedt voor de familie van het negenjarige dochtertje van Bicer, heeft de beschuldigde drie grote problemen met zijn verhaal. De Turkse had geen alcohol meer in haar bloed, hoewel ze volgens de getuigen enkel onder invloed agressief was. Bonte had ook veel meer cocaïne in zijn lichaam dan het slachtoffer. Bovendien hadden beide betrokkenen geen duidelijke afweerletsels op de handen.

“Niemand hoort iets”

Ook over de voorafgaande discussie bestond in het pleidooi geen twijfel. “Niemand hoort iets, dat blijft daar heel stil”, fluisterde De Man. De Antwerpse advocaat speelde de hele scène al fluisterend na. “En dan wil de hond wel blaffen, maar er komt blijkbaar ook niets uit.” Het is volgens meester De Man ook heel duidelijk dat er sprake was van voorbedachten rade, dat Bonte heel goed wist wat hij deed. “Hij geeft eerst elf hamerslagen, dan steekt hij haar, en dan nijpt hij haar keel dicht voor 30 à 40 seconden.” De Man timede in een ijzige stilte die 40 seconden.

Wat dan wel het motief moet geweest zijn voor de moord, liet meester De man in het midden. Hij besloot met een epiloog over zijn cliënten. “Hebt ge er ooit al ene keer aan gedacht hoe het is voor een meisje van negen jaar dat alleen maar een foto heeft van haar mama? “

Vrijdagmorgen komen de andere burgerlijke partijen nog aan het woord. Een uitspraak wordt pas vrijdagavond laat verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier