Assisen: Kim Stevens veroordeeld voor doodslag baby tot 25 jaar cel

© BELGA
Redactie KW

VIDEO UPDATE – Kim Stevens (26) is donderdagavond door de jury van het hof van assisen in Brugge schuldig bevonden aan doodslag op haar 6 maanden oude baby en krijgt daarvoor een celstraf van 25 jaar. Dat is meer dan de openbare aanklager vorderde.

De vrouw verstikte haar dochtertje op 18 december 2007 door op een hoofdkussen op het kind te gaan liggen. De doodslag kwam pas een week later aan het licht toen haar vader zijn twijfels uitte over de natuurlijke wiegendood.

Egoïsme

De jury vond de doodslag op Naomi het orgelpunt van het egoïsme van Kim Stevens. De doodslag wijst volgens de gezworenen ook op het gebrek aan empathisch vermogen van de schuldige. “Kim Stevens was op het moment van de feiten, net als vandaag, volledig toerekeningsvatbaar”, klonk het in de motivering op het antwoord over de schuldvraag.

Weerloos slachtoffertje

Openbaar aanklager Yves Segaert-Vandenbussche had eerder op de dag haar schuldigverklaring gevraagd. Hij pleitte dat Kim Stevens volgens hem volledig toerekeningsvatbaar was. “Een schuldigverklaring is een laatste eerbetoon aan Naomi. Als ze schuldig verklaard wordt, moet Kim Stevens eindelijk ook haar verantwoordelijkheid nemen. Aan het meest weerloze in de maatschappij raak je niet. Voor Stevens was baby Naomi een wegwerpproduct. Ze verstikte Naomi onder de buik waar de baby enkele maanden daarvoor nog veilig en warm zat.”

Verdediging pleitte ook schuldig

De verdediging maakte het de jury niet moeilijk om te antwoorden op de schuldvraag door al van bij de aanvang van dit proces te zeggen dat Stevens schuldig is aan doodslag. “Het zou wel een nachtmerrie zijn, moest je haar als een normale vrouw beoordelen”, sprak advocaat Thomas Gillis de jury toe. “Heel de week zoeken we naar een antwoord op de waarom-vraag. Maar er is geen reden. Hoe verschrikkelijk en onbevredigend het antwoord is, we kunnen er niet om heen dat het gewoon zo gegaan is.”

De openbare aanklager vorderde een straf van 20 jaar cel, de verdediging vond 12 jaar cel voldoende. Uiteindelijk besliste het hof tot een zwaardere celstraf: 25 jaar opsluiting.

Bekijk hier de reportage

(Belga/JV, foto Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier