ASSISEN “Jess Dewaele toont geen schuldbesef tegenover zijn slachtoffer”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Jess Dewaele (36) uit Waregem kregen dinsdagavond psychiater Paul Lodewyck en psycholoog Jürgen Nys het woord.

De deskundigen stelden vast dat de beschuldigde geen schuldbesef toont ten opzichte van het slachtoffer. De Waregemnaar staat terecht voor de moord op zijn vrouw Vanessa Dejaeghere (33).

Narcistische persoonlijkheidskenmerken

“Hij heeft moeite om zich adequaat af te stemmen op de ander en diens gevoeligheden”, zegt de psycholoog. De beschuldigde vertoont ook enkele narcistische persoonlijkheidskenmerken. Daardoor voelde hij zich gekrenkt door de buitenechtelijke relatie van zijn vrouw. Die opgekropte gevoelens waren de aanleiding tot de feiten. Jürgen Nys ziet daarom een zeker recidivegevaar bij Dewaele. Bij toenemende stress is het mogelijk dat hij hervalt in partnergeweld.

Psychiater Paul Lodewyck vond het gedrag van de beschuldigde tijdens de reconstructie opmerkelijk. “Hij toonde helemaal geen emotie. Het was alsof hij de hoofdrol speelde in een film. Hij leek te genieten van de aandacht.” Volgens de deskundige zijn er egocentrische aspecten aan zijn karakter. Dat blijkt ook uit het , bij momenten perverse, levensverhaal dat hij zelf optekende. “Daarin is de pure liefde ver te zoeken. Dat zegt iets over zijn gevoelsleven.”

“Enkel spijt ten aanzien van zijn kinderen”

De psychiater vindt het heel opvallend dat Jess Dewaele zich eigenlijk niet schaamt over de feiten. Hij kan er zonder problemen over vertellen. “Hij kan ook geen schuldbesef tonen tegenover zijn echtgenote. Hij toont enkel spijt ten aanzien van zijn kinderen.” Dokter Lodewyck omschreef de beschuldigde als een correcte, beleefde man, die zich eerder koel en neutraal uitdrukt. Hij heeft eerder oppervlakkige sociale vaardigheden. In zijn eigen levensverhaal noemde Dewaele zichzelf ‘snel, hard en zonder medelijden’.

Eerder op dinsdag kwam de echtgenote van Wim Decleir getuigen. Zij vertelde dat ze pas een week voor de feiten lucht kreeg van de hernieuwde relatie tussen haar man en Vanessa Dejaeghere. “In de dagen daarna hebben we alles geregeld voor de scheiding. Ik was klaar om alleen door het leven te gaan en wilde toen dat hij zo vlug mogelijk vertrok.” Ondertussen zijn Mascha Delannoy en haar echtgenoot opnieuw samen.

Uitspraak wellicht donderdag

Woensdag zullen 24 moraliteitsgetuigen de revue passeren. Een uitspraak wordt donderdagavond laat verwacht.

(Belga)

ASSISEN

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier