Assisen : Jess Dewaele krijgt 11 jaar voor doodslag

Redactie KW

De volksjury heeft Jess Dewaele veroordeeld tot een celstraf van 11 jaar voor doodslag op zijn vrouw.

Zij hielden rekening met enkele verzachtende omstandigheden. De Waregemnaar werd donderdagavond door de jury schuldig bevonden aan doodslag op zijn echtgenote Vanessa Dejaeghere. .De openbaar aanklager zag zelf een aantal verzachtende omstandigheden. Hij haalde het blanco strafverleden van de beschuldigde aan. “Zijn arbeidsethiek heb ik al in mijn akte van beschuldiging in de verf gezet. Een derde verzachtende omstandigheid is hier twee dagen aan een stuk aan bod gekomen: hij heeft een sterk sociaal en familiaal vangnet achter zich.”

Bezinning

Over de persoonlijkheid van Jess Dewaele uitte de procureur-generaal wel enige bezorgdheid. Volgens de gerechtspsychiater heeft de beschuldigde een narcistische kant. In stresssituaties kan hij ook heel heftig en impulsief reageren. “Ik denk dat je toch een zekere periode van bezinning moet inlassen. Ik vorder daarom in eer en geweten een rechtvaardige straf van 15 jaar.”

Geen slecht woord

De verdediging had woorden van lof voor de milde vordering van de openbaar aanklager. De minimumstraf voor doodslag is drie jaar. “Maar dat kan natuurlijk niet”, aldus meester Leysen. “Over de uitlokking waren jullie duidelijk dus zou het ook belachelijk zijn om vijf jaar te vragen.” Meester Leysen stelde al bij het begin van zijn pleidooi een celstraf van tien jaar voor.

Voor de verdediging zijn er nog enkele verzachtende omstandigheden. Hij haalde de politie-inspecteur aan die het moraliteitsverslag opstelde. “We hebben moeten zoeken naar iemand die een slecht woord over hem kon zeggen, maar we hebben niemand gevonden.” Ook de familie van het slachtoffer dringt niet aan op een strenge bestraffing. Verder merkt de advocaat van Dewaele ook op dat de Waregemnaar tijdens het onderzoek altijd goed heeft meegewerkt.

Goeie papa

Meester Leysen besloot zijn pleidooi door de juryleden een tekening van de zesjarige dochter van Jess Dewaele voor te leggen. “Papa, dat mocht niet gebeurd zijn”, stond er te lezen. Tot slot kreeg de beschuldigde zelf het laatste woord. “Ik heb heel veel spijt naar Vanessa toe. Ik heb veel goed te maken tegenover de kinderen. Ik wil er echt aan werken om een goeie papa te worden.” De jury en het hof hebben zich om 10 uur teruggetrokken voor de beraadslaging. Zopas viel de beslissing om hem elf jaar naar de cel te sturen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier