Assisen: getuigen typeren Ahmed Liou als “noeste werker, maar met kort lontje.”

© BELGA
Redactie KW

Woensdagnamiddag zijn op het assisenproces tegen Ahmed Liou (60) moraliteitsgetuigen aan het woord gekomen. De beschuldigde werkte volgens hen altijd hard, maar kon plots agressief uit de hoek komen. De Marokkaan uit Wevelgem staat terecht voor foltering en moordpoging op zijn 17-jarige dochter Chaima.

“Ahmed was eigenlijk een zeer actieve werkkracht”, vertelde zijn diensthoofd bij de groendienst van Wevelgem. “Door zijn correcte arbeidsattitude had hij een positieve invloed op de anderen.”

Op het werk had de beschuldigde soms ook een kort lontje. Als reactie op zogenaamd pestgedrag van een collega reed hij met een grasmachine tegen een poort. Het kwam ook tot een handgemeen met een collega die een machine niet schoongemaakt had.

“Wilde het beste voor zijn kinderen”

Meerdere getuigen stelden vast dat Ahmed Liou heel erg bekommerd was om zijn kinderen. “Hij wou altijd het beste voor zijn kinderen, wou dat ze de top bereikten en dat ze het gingen maken in de maatschappij”, zei Wolf Vlaeminck, een vriend van de beschuldigde. Zijn echtgenote moest absoluut bijlessen geven aan de oudste kinderen. De vrouw stopte daarmee, omdat de kinderen helemaal geen problemen hadden op school.

“Elke dag boterham met choco”

Het koppel bevestigde wel dat Ahmed Liou erg leed onder de breuk met zijn vrouw. Die breuk was de directe aanleiding voor de feiten van 9 september 2011. “Hij vermagerde snel en stond onder stress. Het zorgde voor problemen, dat hij niet kon lezen of schrijven.” De beschuldigde moest ook enkele maanden alleen instaan voor de opvoeding van zijn kinderen. “Hij kon ook niet koken, dus aten ze daar op de duur alleen nog een boterham met choco”, getuigde Wolf Vlaeminck.

Verwarde getuigenis van neef

Abdelaziz El Mallouli legde een verwarde getuigenis af. De neef van de beschuldigde belde tijdens de feiten twee keer met Ahmed Liou, maar kon zich op de zitting niet meer herinneren waar die gesprekken over gingen. Hij verklaarde enkel dat Liou zei, dat hij die dag niet zou komen eten. Volgens de zonen van Liou belde hun vader op dat moment een adres door.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier