Assisen: Christiaan Mechele verhoord

Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge is Christiaan Mechele (43), de stiefvader van de overleden Davey, deze voormiddag verhoord. De oorzaak van de beschuldigingen legde hij vooral bij Davey zelf. Hij zei wel dat zijn daden nooit goed te praten vallen.

Mechele staat samen met zijn vrouw Iris Vanden Berghe (41) terecht voor de dood van Davey Vanden Berghe, de zoon van Iris. Hij overleed op 28 december 2004 aan een longinfectie te wijten aan sterke verwaarlozing en ondervoeding. Het boterde niet tussen Mechele en zijn stiefzoon. Tijdens zijn verhoor maakte Mechele verschillende keren duidelijk dat dat vooral de schuld van Davey zelf was.

“Davey was onbeleefd en arrogant”, zei Mechele. “Hij aanvaardde mijn gezag niet. Hij wilde zich altijd boven mij stellen. Ik kreeg er geen vat op. Hij bracht vernielingen aan, stichtte brand en masturbeerde waar zijn klein zusje bij was. Hij haalde het bloed vanonder mijn nagels.”

Volgens Mechele kreeg hij daardoor dikwijls woede-uitbarstingen tegenover Davey. Tijdens zijn verhoor bekende hij dat hij Davey dikwijls sloeg. Vanaf de zomer van 2004 escaleerde de situatie en mocht Davey niet meer deelnemen aan de normale gezinsactiviteiten.

Sinds 23 december 2004 werd de jongen vaak in een hok opgesloten. Mechele verklaarde dat Davey op 27 december 2004, de dag voor zijn dood, opgesloten werd in de voormalige badkamer.

Tot zijn dood werd hij ook wekenlang mishandeld door zijn stiefvader. Nochtans verliep de relatie tussen Mechele en Davey in de beginperiode, toen Iris in 2000 bij hem introk, relatief goed. “Ik heb Davey aanvaard als mijn eigen zoon met veel warmte en liefde”, verklaarde Mechele. “In het begin was er een heel goeie verstandhouding in het gezin, maar door het moeilijke karakter van Davey zijn de problemen begonnen. We hebben hem een tijdlang op internaat gestuurd, omdat we dachten dat dat het beste
voor hem was. Tijdens een oudercontact werd ons echter verteld dat Davey over zelfmoord praatte. We hebben hem toen direct mee naar huis genomen.

We konden het niet over ons hart krijgen dat er iets zou gebeuren met Davey. Het ging drie dagen goed, maar daarna herviel Davey weer in zijn rol.”

Mechele ontkende wel met klem dat Davey ooit te weinig voedsel zou hebben gekregen. Toen de voorzitter aan Mechele vroeg wat hij van zijn eigen daden vond, keurde hij die volledig af. “Wat ik gedaan heb, valt op geen enkele manier goed te praten”, zei Mechele. “Ik besef heel goed dat ik verkeerd ben geweest. Het is onmenselijk wat ik heb gedaan, maar ik wilde Davey absoluut niet dood. De straf die ik krijg, zal terecht zijn.”

Ook Iris Vanden Berghe werd maandagmiddag gedeeltelijk verhoord. Zelf omschreef Vanden Berghe haar zoon als een “lief complex kind”. Ze verklaarde dat ze wist en zag dat haar man Davey mishandelde, maar naar eigen zeggen wist ze niet hoe ze daarop moest reageren. Vanden Berghe verklaarde ook dat ze zelf door haar man werd geslagen en dat ze ooit bedreigd werd.

Het verhoor van Vanden Berghe wordt vanmiddag voortgezet. Er komen ook nog zes getuigen aan het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier