Assisen Brugge: vrouw staat terecht voor babymoord

Redactie KW

Voor het hof van assisen in Brugge start het proces tegen een vrouw van 27. Ze bracht op 22 augustus 2008 een meisje ter wereld in de kelder van een flatgebouw in Oostende. Ze liet de pasgeboren baby achter in een emmer. Enkele dagen later is het lichaampje gevonden. De moeder werd pas na enkele weken ingerekend. Ze blijft ontkennen dat ze wist dat ze zwanger was, en zegt dat ze in paniek sloeg bij de geboorte.

Het was de conciërge van een flatgebouw in de Koningsstraat in Oostende die op maandag 25 augustus 2008 het babylijkje vond. Het lichaampje was gewikkeld in een donsdekenhoes en zat in een emmer. Een handdoek met de moederkoek lag er bovenop. Onderzoek leerde dat het meisje door verstikking om het leven was gekomen.

DNA-spoor leidde naar vrouw

Begin september werd het meisje, dat intussen de naam Elise had gekregen, begraven in Oostende. Het was een maand na de ontdekking van het lijkje dat er een doorbraak kwam. Uit DNA-onderzoek bleek dat de beschuldigde de moeder was. De politie had haar DNA afgenomen omdat zij in het appartementsgebouw verbleef in de flat van haar vriend. Ze had hem begin januari 2008 leren kennen en was meteen bij hem ingetrokken.

De jonge vrouw zegt dat ze niet wist dat ze zwanger was. Toen ze moest bevallen panikeerde ze, en beviel in de kelder van een dochter. Ze wikkelde de baby in een handdoek en een overtrek die ze vlakbij had gevonden en stopte alles in een emmer.

Paniekreactie

Haar beweerde staat van paniek was volgens haar ingegeven door de plotse geboorte en de vaststelling dat vriend niet de natuurlijke vader kon zijn. Het onderzoek leerde later dat het meisje verwekt was tijdens een vluchtige relatie met een andere man, met wie de beschuldigde enkele weken samenleefde in Torhout en Oudenaarde.

Een gynaecoloog en de wetsdokter achten het mogelijk dat de vrouw inderdaad niet wist dat ze zwanger was, een college van psychiaters vindt dat ongeloofwaardig. Het proces is nu gestart met de samenstelling van de jury. Vrijdag wordt de akte van beschuldiging voorgelezen, en gaat het proces daadwerkelijk van start.

(BELGA/JV)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00. Ook meer in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 6 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier