Assisen Brugge: verdediging veegt voorbedachtheid slijpschijfmoord van tafel

Redactie KW

Op het proces over de slijpschijfmoord voor het assisenhof van Brugge heeft meester Filip De Reuse vrijdagmiddag zijn pleidooi gehouden. De advocaat van de verdediging pleitte dat Dirk Haghedooren de moord op zijn echtgenote Ann Masschelein niet met voorbedachten rade pleegde. De boer zou door de aanhoudende ruzies in een opwelling beslist hebben zijn vrouw te doden.

Meester De Reuse weerlegde een hele reeks aanwijzingen voor de voorbedachtheid. Hij ontkende ook dat Haghedooren de lasbril van zijn vrouw extra afplakte om haar alle zicht te ontnemen.

“Ik heb een identieke bril mee. Je moet hem straks allemaal een keer opzetten”, zei hij aan de leden van de jury. Zo zouden de juryleden zelf kunnen vaststellen of het afpakken qua zicht al dan niet een verschil maakte.

‘Een veredeld kieken’

De raadsman van Haghedooren benadrukte eveneens geen onweerstaanbare dwang of uitlokking door het slachtoffer te pleiten. “Ik heb die opties vaak gehoord in de wandelgangen, maar Dirk wil dat niet”, aldus De Reuse. “Hij heeft die gruwelijke feiten gepleegd en wil de verantwoordelijkheid niet van zich afschuiven.”

Tot slot richtte een gepikeerde De Reuse ook nog zijn pijlen op het onderzoek. Vooral Anne Torreele van de Ieperse federale politie en gerechtsdeskundige en ingenieur Pieter Top moesten het ontgelden. “Top heeft mijn cliënt niet eens gevraagd waarvoor zijn werk precies moest dienen. Al zijn bevindingen zijn er alleen maar op gericht om een enscenering aan te tonen. Voor mij is dat geen echte deskundige. Dat is een Mechelse koekoek, een veredeld kieken”, aldus De Reuse.

Vrijdagnamiddag volgen de replieken. Daarna trekt de jury zich terug om te beraadslagen. De juryleden zullen moeten beslissen of Haghedooren zijn echtgenote met voorbedachten rade ombracht. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier