Assisen Brugge: verdediging van Vanhooren vraagt herkwalificatie

Redactie KW

Op het assisenproces van Mark Vanhooren in Brugge heeft de verdediging donderdag de jury gevraagd negatief te antwoorden op de vraag of Vanhooren schuldig is aan doodslag. De advocaten vragen de kwalificatie te herleiden naar slagen en verwondingen met de dood tot gevolg zonder het oogmerk te doden.

In zijn rekwisitoor vroeg de procureur-generaal de jury om Vanhooren schuldig te verklaren aan doodslag. Dan riskeert hij 20 tot 30 jaar cel. Hij liet wel een opening voor verzachtende omstandigheden, zodat de strafmaat kan dalen tot 3 jaar cel.

Volgens de procureur had Vanhooren op 17 maart 2007 in Oostende wel degelijk het oogmerk te doden. “Hij heeft in een ware executiestijl de zware klap op het hoofd van de illegaal toegebracht. Hij kon de staaf weggooien, maar verkoos om toch nog de genadeslag toe te brengen”, zei hij. Ook wees hij nog op het belang van de verklaring van de intussen overleden kroongetuige. “De man kan zijn verklaring niet verzinnen”, zei hij.

In hun twee uur durende pleidooien probeerden de advocaten van de 41-jarige Oostendenaar de jury te overtuigen dat hun cliënt de dood van Mahmoud Mahmetcha niet heeft gewild. Advocaat Filip Van Hende hield een vurig pleidooi om Vanhooren niet schuldig te bevinden aan doodslag. Zijn twee stokpaardjes waren het feit dat Mahmoud de ijzeren staaf in het gevecht bracht, waarna Vanhooren reageerde. Anderzijds vroeg hij de jury om brandhout te maken van de verklaring van de kroongetuige. “Je moet immers enkel rekening houden met wat je hier hebt gehoord in de rechtszaal”, zei hij.

Voordien had advocaat Toon Deschepper nog eens op het positieve moraliteitsonderzoek gehamerd. “En dan niet enkel door de familie en vrienden van Vanhooren”, zei hij. “Ook de politiediensten die in aanraking kwamen met Vanhooren reageren heel positief. Allen zeggen ze dat hij geen vechtersbaas is, en dat hij alles deed om problemen te vermijden. Zijn eerdere veroordelen voor slagen en verwondingen liep hij grotendeels op door zijn werk als portier, waarbij hij zich meestal enkel verdedigde. Onze cliënt heeft tot nu toe altijd een geloofwaardig verhaal verteld.”

De jury werd na de middag naar binnen gestuurd om zich te beraden over de schuldvragen.

(BELGA / MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier