Assisen Brugge : verdediging Andy Man en Pedro Velghe pleit ‘slagen en verwondingen’

Redactie KW

Op het assisenproces tegen Pedro Velghe en Andy Man is de zitting vrijdagmorgen met enige vertraging gestart – een van de twee beschuldigden had men blijkbaar uit de gevangenis vergeten overbrengen – met het requisitoir van de procureur-generaal. Hij richtte zich tot de volksjury met de vraag om de twee schuldig te verklaren aan moord. “Ze hadden een plan en hebben die arme Jimmy opzettelijk vermoord.” De verdediging van de twee beschuldigden gaat resoluut voor ‘opzettelijk slagen en verwondingen zonder het oogmerk te doden, maar met de dood tot gevolg.” De uitspraak wordt laat vandaag verwacht.

Net zoals de advocaten van de burgerlijke partij stuurde de procureur-generaal zijn requisitoir in de richting van moord. “Laat mij u meenemen naar een wereld die niet de onze is”, sprak hij tot de volksjury. “Een wereld van snuiven en prikken, van slaan en geslagen worden, van zuipen en verzopen worden. Het trieste lot van Jimmy Maes. Ze sloegen die sukkelaar in de koude, in de sneeuw, kapot en gooiden hem in de Leie als een stuk vuil.”

‘Gepatenteerde leugenaars, monsters zonder waarden’

De procureur-generaal verduidelijkte de beschuldiging van moord voor de volksjury. “Er moet een doodslag zijn, en die moet met voorbedachten rade gebeurd zijn”, klonk het. “Wel, deze twee hadden zeer zeker een plan en de bedoeling om Jimmy Maes kapot te maken. Hun bekentenissen zijn niet volledig. Logisch, het zijn gepatenteerde leugenaars. Monsters zonder waarden! “

De verdediging van Pedro Velghe ging daar helemaal niet mee akkoord. Om te bewijzen dat het geen moord was, pleitten de advocaten, tegen de verklaringen van hun cliënt in, slagen en verwondingen. “Volgens ons hebben de twee beschuldigden de koffer aan de Leie geopend en hebben ze toen gezien dat Jimmy was overleden”, zeiden Robby Dewaele en Steven Van Craeyveldt.

‘Daad gevolg van impulsieve reactie’

“Pedro heeft hem inderdaad geslagen, maar hij had verre van het plan om die man dood te slaan. Hij kende het slachtoffer op voorhand zelfs niet. Die tragische daad is enkel het gevolg geweest van enkele impulsieve reacties. Het zijn dan ook veeleer ontaarde slagen en verwondingen in plaats van doodslag.” De beschuldigden wilden Jimmy zeker niet dood, klonk het.

Ook Bart Vosters, advocaat van Andy Man, ging die richting uit. “Ik neem een andere weg, maar mijn eindbestemming is dezelfde”, zei hij. “Alles wijst erop dat Andy Man Jimmy Maes nooit dood gewild heeft. Hij zag Jimmy zelfs nog rechtstaan in de Leie. Als hij hem dood wou, zou hij dan toch niet gewoon weggereden zijn. Waarom zou hij nog naar het restaurant geweest zijn dan? We mogen ook niet vergeten dat onderkoeling als doodsoorzaak niet uit te sluiten is. Andy Man is ook altijd consequent bij zijn verklaring gebleven, dat kan alleen als je de waarheid spreekt.”

Dat het openbaar ministerie Eveline Deconinck ook als motief naar voor schoof, kon op weinig begrip rekenen. “Er is hier helemaal geen motief, hij was helemaal niet geïnteresseerd in die vrouw. En wat die executieplaats betreft: waarom zouden ze onder een lantaarnpaal en aan een vangrail stoppen? ” (Belga-LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier