Assisen Brugge : “Van Neder is een agressieve narcist”

Redactie KW

Dat Bart Van Neder niet meer weet wat hem bezielde toen hij op 25 juli 2009 zijn echtgenote Caroline Van Laethem om het leven bracht met 139 messteken, noemen de gerechtspsychiaters ongeloofwaardig. “Hij herinnert zich alles wat voordien gebeurde, en alle details van daarna. Er is geen enkele medische stoornis die kan verklaren waarom hij zich de feiten zelf dan niet zou herinneren”, getuigde psychiater Hellebuyck donderdag voor het hof van assisen in Brugge.

Op de voorlaatste dag van het assisenproces, waar donderdagnamiddag de burgerlijke partijen normaal starten met hun pleidooien, kwamen de psychiaters die Van Neder hebben onderzocht aan het woord. Ze spreken van een erg narcistische man, die vrouwen beschouwt als zijn bezit en daardoor erg jaloers reageert. “Afwijzing kunnen narcisten niet verdragen, waardoor ze erg extreem reageren”, aldus psychiater Hellebuyck.

“Emotioneel is hij erg oppervlakkig en houdt hij geen rekening met het leed dat hij bij anderen veroorzaakt. Daardoor gebruikte hij onredelijk geweld. Zo duwde hij een voormalige partner hardhandig tegen de muur. Hij is ook niet bereid om zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Dat getuigt het feit dat hij voorwendt dat hij zich niks van de feiten herinnert.”

Volgens de psychiaters blijft Van Neder een gevaar bij toekomstige relaties. “Zijn karaktertrekken blijven levenslang bestaan”, zo luidt het.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier