Assisen Brugge: psychiaters geloven zwangerschapsontkenning moeder niet

Redactie KW

Woensdagmorgen stelde het college van psychiaters dat het ongeloofwaardig overkomt dat Lieselot D. niet zou geweten hebben dat ze zwanger was. Lieselot D. wordt beschuldigd van de moord op haar pasgeboren baby in Oostende, bijna drie jaar geleden. De 27-jarige vrouw houdt vol dat ze niet wist dat ze zwanger was.

Op de voorlaatste dag van het assisenproces in Brugge moest de verdediging van de beschuldigde harde noten kraken. Zowel de psycholoog als het college van psychiaters kwamen tot harde vaststellingen. “Ze schrikt er niet voor terug om te liegen en smukte haar levensloop op. Emotioneel is ze vrij onbewogen”, aldus psycholoog Nys, die haar 3 keer sprak en de reconstructie bijwoonde.

Niet emotioneel

Ook de gerechtspsychiaters hielden de vrouw goed in de gaten tijdens de twee reconstructies. “Onemotioneel”, aldus Roger Deberdt. “Zonder enige blijk van emotie toonde ze hoe de bevalling is gelopen. Bij de eerste reconstructie glimlachte ze zelfs, precies alsof het haar niet raakte. Spijt heeft ze wel, maar dan enkel omdat ze alles kwijt is. De baby is een voorwerp dat hinderlijk was. Er was geen band tussen moeder en kind.”

Parasiteren

Psychiater Lodewyck voegde eraan toe dat Lieselot De Clercq, door haar passief gedrag en haar parasiteren (het op kosten leven van nieuwe vriendjes), niet meteen aan abortus zal gedacht hebben, terwijl dat wel het geval is bij andere vrouwen die ongewenst zwanger worden. De bevalling was volgens de experts een gecoördineerde en doordachte handeling. Ze beviel in een kelder waar niemand haar ooit zag, zodat niet meteen aan haar zou gedacht worden als de moeder. De bevalling werd gecamoufleerd door de baby toegedekt in een emmer achter telaten.

Verdediging

Advocate Nina Van Eeckhaut, die Lieselot D. verdedigt, wees in haar reactie verder op de eerdere getuigenissen van de medische experts, die stelden dat het wél goed mogelijk is dat Lieselot De Clercq niet op de hoogte was van de zwangerschap.

(Belga/JG)

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier