Assisen Brugge: omadoder verhoord door voorzitter

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces van Kevin Seynaeve (23) is maandagvoormiddag de beklaagde door de voorzitter van het hof verhoord. Seynaeve staat terecht voor doodslag op zijn grootmoeder Beatrijs D’Hondt, op 19 december 2008 in Middelkerke.

Kevin Seynaeve verhuisde in zijn kinderjaren ettelijke keren. “Ik was zeer beschermend tegenover mijn zus, want wij maakten alles samen mee”, zei hij. “We woonden even in Diksmuide, dan in een vluchthuis in Brugge en nog later in kinderopvang Pietje Pek in Brugge. Mijn grootmoeder is ons daar komen weghalen. Mijn moeder mocht ons om de twee weken komen bezoeken, maar deed dat niet altijd.”

Grootmoeder Beatrijs D’Hondt had na verloop van tijd moeite om gezag uit te oefenen over Seynaeve. “Ze droeg een geldbuideltje op haar buik omdat ik soms geld stal. Ik mocht geen speelgoedpistolen hebben, want dat was te gewelddadig. Daarom kocht ik ze zelf. Ik kon in die periode moeilijk kritiek verdragen. Zij verstond mijn frustraties niet en stuurde me naar een psycholoog. Maar door goed te willen doen, maakte ze het telkens tienmaal erger. Ik heb nooit geslagen, maar wel een drietal keer met stoelen gesmeten”, verklaarde hij.

Steekpartij Torhout

Toen Seynaeve 18 jaar werd, ging hij met schoolvriend Robin V.B. samenwonen in Oostende. “Ik moest weg bij mijn oma, dat was het beste voor ons allebei”, verklaarde hij. “Ik wou op eigen voeten staan, maar was nog steeds welkom bij mijn grootmoeder als ik ergens wou slapen na het werk. Ik woonde in Oostende samen met vrienden die net als ik graag rap beluisterden. RAW 13, dat waren gewoon drie kennissen die voor het plezier freestyle hiphop maakten en online zetten. Als we uitgingen, gebeurde het wel eens dat er vechtpartijen waren. Maar ik lokte die niet zelf uit, ik probeerde enkel mijn vrienden te verdedigen. Zelf hebben we nooit ruzie gezocht.” Robin V.B. zit op dit moment in de cel als verdachte voor de dodelijke steekpartij deze zomer in Torhout.

De laatste dag voor het bouwverlof, op 19 december 2008, ging Seynaeve ‘s avonds met zijn werkmakkers op café. Seynaeve keerde met een glaasje teveel op terug naar Middelkerke om bij zijn oma te slapen. “Ze had eten gemaakt, terwijl ze wist dat het niet hoefde”, aldus Seynaeve. “Ze was een koppig mens. Ze wou goeiedag komen zeggen, maar maakte een opmerking dat ik naar alcohol rook. Op dat moment ben ik doorgeslagen. Ik heb haar weggeduwd en haar geschopt en geslagen. Ik probeerde met een trapladdertje te slaan, maar dat lukte niet en uit frustratie heb ik een microgolf op het slachtoffer gesmeten. Ik heb haar nooit gewurgd”, luidde het.

Spijt

Seynaeve verliet na enkele minuten de woonst en nam met enkele vrienden de tram richting Oostende, waar hij amok maakte en werd opgepakt. Tegen een van zijn vrienden vertelde hij toen dat er iets ergs was gebeurd met zijn oma. Twee dagen later wou Seynaeve zijn achtergelaten rugzak oppikken, maar hij werd opgepakt door de aanwezige politie. “Wat gebeurd is, is spijtig”, besloot Seynaeve. “Maar ik kan er niks meer aan doen. Ze komt niet meer terug.”

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier