Assisen Brugge : kroongetuige Eveline Deconinck : “Ik leefde in angst, ik was bang van Velghe en Man”

Redactie KW

Voor het hof van assisen is vanmiddag kroongetuige Eveline Deconinck aan de tand gevoeld. Ze was op het ogenblik van de feiten de vriendin van slachtoffer Jimmy Maes, en had vroeger een relatie gehad met… de twee beschuldigden Pedro Velghe en Andy Man. De vrouw was getuige van de zware vechtpartij en had Man en Velghe haar vriend in de koffer zien steken. Ook toen hij na enkele dagen geen teken van leven gaf, stapte ze niet naar de politie. “Ik leefde in angst. Ik was bang van Velghe en Man. Ik was fout door de politie niet in te lichten.”

Eveline Deconinck leerde Pedro Velghe kennen toen hij haar als escorte inhuurde. “Ik had toen een slechte relatie en we zijn elkaar blijven opzoeken. We gingen al snel samenwonen, maar de relatie stopte omdat ik me niet meer veilig voelde en ik aan mijn dochter wou denken. Na onze relatie kon hij me niet met rust laten. Ik heb een zelfmoordpoging ondernomen omdat hij me wou vermoorden. De kogels en het wapen lagen op het dak. Ik leefde met een continu onveiligheidsgevoel.”

Dat angstgevoel was ook de rode draad door haar verdere verklaring. Ze leerde het slachtoffer kennen in de psychiatrische kliniek. “Jimmy maakte graag plezier”, beschreef ze. “Hij hield ervan als ik voor hem kookte. We zagen samen een mooie toekomst voor ons.”

Waarom politie nooit verwittigd ?

Deconinck had het geweld gezien net voor het moment dat Maes verdween. De voorzitter stelde zich daar vragen bij. “Je kreeg geen teken van leven van hem, maar toch deed je geen aangifte van een onrustwekkende verdwijning. Legde jij de link niet tussen dat geweld en die verdwijning? Waarom heb je nooit de politie verwittigd?”

Deconinck had geen sluitend antwoord: “Ik leefde in angst. Ik weet dat ik in de fout ben gegaan, ik geef dat toe. Maar ik was bang van Velghe en Man.”

Tijdens haar ondervraging viel op dat de vrouw hier en daar nieuwe elementen toevoegde en er daarbij niet voor terugschrok om haar eerdere versies onderuit te halen. Volgens haar staken de twee beschuldigden het slachtoffer samen in de koffer, terwijl Man altijd beweerde dat Velghe dat alleen deed. Ze zou ook geen seks meer gehad hebben met Velghe na hun terugkeer.

Foto’s van reconstructie

De volksjury kreeg deze voormiddag ook de foto’s van de reconstructie te zien. Gezien de tegenstrijdige verklaringen werd ook hier gesproken over een versie Man en een versie Velghe. Bij het overzicht van de verschillende verhoren van beide beschuldigden bleek dat, nadat de leugendetector hen ontmaskerde, Andy Man de eerste was die tot bekentenissen overging. Hij bleef ook gedurende het hele onderzoek consequent bij zijn versie van de feiten.

Andy Man was kennelijk geëmotioneerd en huilde volgens de onderzoekers oprecht. “Andy Man vertelde dat hij wel iets heeft gezien”, klonk het. “Na wat aandringen gaf hij toe dat hij zijn kompaan het slachtoffer in de Leie had zien gooien. Hij zei me zelfs dat Jimmy niet had moeten sterven en dat hij zo lang zweeg uit schrik voor Pedro.”

Tijdens het roken van een sigaret met een van de onderzoekers vertelde hij dan zijn volledige versie. “Die ruzie tussen Jimmy en mij was opgelost”, klonk het. “Maar toen bemoeide Pedro er zich mee. Ik zag hoe Jimmy in het water belandde. Hij was nog niet dood toen hij in het water lag want hij stak zijn hand nog op. Ik heb wel niets gedaan om hem te helpen.” Tijdens het afspelen van het verhoor richtte hij beschaamd zijn blik naar de grond. De tranen rolden opnieuw over zijn wangen. Zijn kompaan wierp hem een verwijtende zijdelingse blik toe.

Een welles-nietesspelletje

Pedro Velghe diste verschillende, tegenstrijdige versies op tijdens zijn verhoren en schoof uiteindelijk de schuld volledig in de schoenen van zijn kompaan. De speurders noemen Velghe “onbewogen, cynisch en schijnbaar ongenaakbaar”. Ook tijdens de test met de leugendetector leek hij ongeïnteresseerd en geeuwde hij vaak. Hij sprak zelfs over het slachtoffer als “dien tiest”. Het videoverhoor van Pedro Velghe kreeg de volksjury niet te zien.

Dinsdagmorgen werd daarmee opnieuw bevestigd wat maandag al duidelijk werd: beide beschuldigden speelden van begin tot einde een welles-nietesspelletje. (BELGA-LVA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, edities Het Wekelijks Nieuws Gaver en Leie, Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier