Assisen Brugge: Kevin Seynaeve veroordeeld tot 30 jaar voor doodslag op grootmoeder

© BELGA
Redactie KW

De volksjury van het hof van assisen in Brugge heeft Kevin Seynaeve (23) donderdagavond veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar voor de doodslag op zijn grootmoeder Beatrijs D’Hondt in Middelkerke op 19 december 2008.

Uit de motivering van het arrest blijkt dat de jury rekening heeft gehouden met drie overwegingen bij het bepalen van de straf. Kevin Seynaeve sloeg, schopte en wurgde zijn oma, en wierp een microgolfoven van 37 kilogram op haar lichaam toen ze een opmerking maakte over zijn alcoholgebruik.

Ongeziene gruwel

De jury vond dat de feiten getuigden van een ongeziene gruwel. Het slachtoffer had zich jarenlang met volle toewijding ontfermd over de twee kleinkinderen van haar geadopteerde dochter.

Herhaaldelijk

Tweede overweging van de jury was dat ze een maatregel wilde nemen om de maatschappij zoveel mogelijk te beschermen. Uit de dagboeken bleek al dat het niet de eerste keer was dat het slachtoffer geslagen werd door haar kleinzoon Kevin. Dat herhaaldelijk agressief gedrag houdt een risico in voor herhaling, oordeelde de volksjury.

Onverschilligheid

Tot slot had de jury moeite met de onverschillige houding van Seynaeve tijdens het onderzoek en de terechtzitting in het hof. “Had hij maar een keer echt zijn spijt betuigd, dan had hij vijf jaar minder gekregen”, zei de procureur-generaal na de voorlezing van het arrest.

Verzachtende omstandigheden

Meester Antoon Coucke en meester Johan Decancq, die Kevin Seynaeve verdedigden, hebben in hun pleidooi volledig inzet op verzachtende omstandigheden. Die werden door de jury echter allesbehalve gevolgd.

“Ik vind dit een zeer zware straf”, zei meester Coucke achteraf.

“De jury heeft de verzachtende omstandigheden van zijn jeugd, innerlijk spijtbesef, blanco strafblad en goed gedrag sinds hij in de gevangenis zit in de wind geslagen. Ik heb het gevoel dat de juryleden zich hebben laten leiden vanuit de gedachte dat de gruwel ook bij hen in de straat zou kunnen gebeurd zijn.”

(Belga, foto Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 16 december 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier