Assisen Brugge: emotionele derde dag voor Vanhooren

Redactie KW

Op de derde assisendag tegen Mark Vanhooren, die in Brugge terechtstaat voor het doodslaan van een illegale vluchteling met een ijzeren staaf, kreeg de beklaagde het zichtbaar moeilijk. Dat kwam nadat een rist getuigen pakkende verhalen deden over hem. Daarbij viel op dat de ex-buitenwipper als een zachtaardige en bijzonder liefhebbende man wordt omschreven.

De derde assisendag begon met het relaas van de twee psychiaters die aangesteld werden in dit dossier. Zij beschrijven Vanhooren als een positieve persoonlijkheid met een negatieve kantjes. “Zoals iedereen ze wel heeft”, zeiden ze.

Uit hun verhaal bleek dat Vanhooren een narcistische persoonlijkheid heeft en vaak optreedt vanuit een onterecht buikgevoel tegen onrechtvaardigheid. Door zijn imposante figuur straalt hij een fysieke kracht uit, waar hij soms negatief gebruik van maakt.

Vanhooren blijkt bij zijn werk als portier vroeger vaak betrokken geweest te zijn met agressie en werd in totaal zeven maal veroordeeld voor slagen en verwondingen. Zelf zegt hij daarover dat het telkens ging om lastige caféklanten waren die geweld uitlokten en hij zich enkel verdedigde.

Daarna was het de beurt aan de getuigen. Bijzonder emotioneel werd het toen de moeder van Vanhooren en zijn ex-vrouw, die drie weken na hun huwelijk in 1999 een zwaar verkeersongeval kreeg en meer dan een jaar in coma lag, kwamen getuigen. Vooral bij het moeilijke, maar moedige relaas van de ex-vrouw hielden velen het niet droog. Ook enkele juryleden hadden het moeilijk.

Opvallend was hoe iedereen vol liefde sprak over de beklaagde. “Hij was bijzonder liefhebbend. Hij kwam op voor de zwakkeren en zocht nooit als eerste de problemen op. Hij heeft dit nooit gewild”, klonk het meermaals.

Vanhooren zelf legde vaak zijn hoofd in zijn handen om te huilen. Hij leek zich wel op te trekken aan de bemoedigende getuigenissen en kreeg van zijn invalide ex-vrouw een deugddoende knuffel. Ook uit het moraliteitsonderzoek kwamen hoofdzakelijk positieve zaken naar boven.

(Belga / MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier