Assisen Brugge: Dirk Haghedooren veroordeeld tot 15 jaar cel voor slijpschijfmoord

© BELGA
Redactie KW

Het hof van assisen in Brugge heeft vrijdagavond Dirk Haghedooren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. De 47-jarige boer uit Oostnieuwkerke werd schuldig bevonden aan de doodslag op zijn echtgenote Ann Masschelein. De mogelijke voorbedachtheid van de feiten had de jury eerder van tafel geveegd.

Voorzitter Koen Defoort las de motivatie voor waaruit bleek dat de jury zwaar tilde aan de gewelddadige manier waarop Haghedooren zijn vrouw van het leven beroofde. Ook het feit dat hij haar heeft achtergelaten, wijst op een gebrek aan empathie.

Verzachtende omstandigheden

Er werden ook twee verzachtende omstandigheden genoemd in de motivatie. De jury hield er rekening mee dat Haghedooren geen gevaar is voor de maatschappij en dat hij nog een blanco strafblad had. Vijftien jaar cel lijkt ook een gulden middenweg tussen de 20 à 25 jaar geëist door de procureur, en de voorgestelde 5 jaar door de verdediging.

Gemengde reacties

De uitspraak lokte gemengde reacties uit. De familie van het slachtoffer had duidelijk op een zwaardere straf gehoopt. Dat zorgde nog tijdens de voorlezing van het arrest voor emotionele reacties.

Ook de verdediging was niet helemaal tevreden. “We zijn natuurlijk blij dat we die voorbedachtheid hebben kunnen weerleggen”, zegt meester Filip De Reuse. “Anderzijds duurt het echt nog wel een aantal jaar voor Dirk kan vrijkomen.”

Meester Nicolaas Vinckier, raadsman van de zoon van Dirk Haghedooren, miste een belangrijk element in de motivatie. “Jammer dat de situatie van de zoon niet is meegenomen in de motivatie”, aldus Vinckier.

(Belga, foto Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare van vrijdag 15 juni 2012.

Assisen Brugge: Dirk Haghedooren veroordeeld tot 15 jaar cel voor slijpschijfmoord

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier