Assisen Brugge : burgerlijke partijen trachten Velghe én Man aan de galg te krijgen

Redactie KW

“Velghe en Man hadden een plan en hebben Jimmy Maes doelbewust om het leven gebracht.” Dat was de rode draad doorheen het pleidooi van de advocaten van de moeder, de halfzus en het zoontje van slachtoffer Jimmy Maes. “Jimmy verdiende een beter leven, maar zeker ook een betere dood”, aldus meester Vandemeulebroucke.

De advocaten van de burgerlijke partijen hielden geen spaander heel van de twee beschuldigden Andy Man en Pedro Velghe. Die sloegen in 2005 de toen 31-jarige Jimmy Maes in elkaar, staken hem in de kofferbak en dumpten hem in de ijskoude Leie. Zowel de moeder van het slachtoffer als zijn halfzus stelden zich burgerlijke partij. Hun advocaten trachtten beide beschuldigden donderdagmiddag aan de galg te praten.

‘Jimmy verdiende een beter leven’

Het was meester Thomas Vandemeulebroucke die van wal stak met een pakkend relaas over het leven van slachtoffer Jimmy Maes. “Er is hier de hele week met modder gegooid naar Jimmy. Enkel zijn moeder en zijn halfzus kwamen vertellen dat Jimmy goed van inborst was. Twee mensen die een positief beeld van hem konden ophangen, amper twee mensen. Jimmy verdiende een beter leven, maar verdiende zeker ook een betere dood. Hij was simpelweg op zoek naar een beetje liefde. Toen hij in die zoektocht eindelijk een beetje leek te slagen, stootte hij op zijn ongeluk : Eveline Deconinck.”

Eveline Deconinck, de ex-vriendin van beide beschuldigden en tegelijkertijd de vriendin van Jimmy Maes op het moment dat hij stierf, speelde duidelijk een lelijke rol in de hele zaak. Meester Stijn Govaert maakte van de voormalige escorte het motief van beide beschuldigden om Jimmy Maes om het leven te brengen. Hij stuurde zijn pleidooi vakkundig in de richting van moord. “Andy Man en Pedro Velghe hadden het plan opgevat om Jimmy Maes om het leven te brengen”, wees hij met een beschuldigende vinger. “Ze spraken vooraf af dat Jimmy dood moest. Andy was stiekem verliefd op Eveline Deconinck en ook Pedro Velghe kon het niet verkroppen dat ze met een andere man was. Er blijven hier ongelofelijk veel vragen onbeantwoord, maar het moge geen twijfel lijden dat Jimmy Maes doelbewust vermoord is.”

Schaamteloos natrappen

Meester Steven Van de Kerkhof, advocaat van het zoontje van Jimmy Maes, deed ook zijn duit in het zakje. “Deze twee heren hebben Seppe de kans ontnomen om zijn natuurlijke vader te leren kennen. Door dat welles-nietesspelletje trappen ze nog eens schaamteloos na naar de nabestaanden van Jimmy Maes. We zullen hier niet te weten komen wat er precies is gebeurd.”

Omdat Pedro Velghe in de loop van het proces al werd afgeschilderd als een ‘onverbetelijke psychopaat’, terwijl Andy Man eerder als de ‘naïeve volger’ werd geportretteerd, hakten de advocaten gisteren gretig in op die laatse. “Beide beschuldigden zijn even schuldig aan de liquidatie van Jimmy Maes”, klonk het. “Andy Man is op eigen initiatief naar die afgelegen plek gereden. Die bekentenissen en die tranen waren niet meer dan het beperken van de schade. Hij zegt bijvoorbeeld dat hij langs de beslijkte oever naar boven kroop, maar niemand merkte zijn vuile kledij. Vreemd is dat !”

De volksjury zal vandaag beslissen over het lot van de twee beschuldigden. Het belooft een lange dag te worden, want ook de procureur-generaal en de verdediging moeten eerst nog aan het woord komen. (Belga-LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier