Assisen Brugge: beschuldigden zijn toerekeningsvatbaar

Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge is donderdag de gerechtspsychiater aan het woord gekomen. Hij besloot dat beide beschuldigden toerekeningsvatbaar zijn. Nog volgens hem heeft Iris Vanden Berghe haar zoon opgeofferd door de liefde voor zichzelf en niet uit schrik voor haar man, zoals verschillende andere getuigen beweren.

Christiaan Mechele en zijn vrouw Iris Vanden Berghe staan terecht voor de dood van Davey Vanden Berghe, de zoon van Iris. Hij overleed op 28 december 2004 aan een longinfectie in hun appartement in Oostende te wijten aan sterke verwaarlozing en ondervoeding.

Volgens gerechtspsychiater Johan Baeke treft Vanden Berghe zelf meer schuld aan de dood van haar zoon dan andere getuigen totnogtoe beweren. Volgens de getuigen greep Vanden Berghe niet in uit schrik voor haar man.

Volgens de gerechtspsychiater daarentegen komt dit omdat ze zelf opportunistisch en egoïstisch is. “Ze heeft Davey opgeofferd door de liefde voor zichzelf, en niet door de liefde voor haar man”, zegt Baeke.

“Vanden Berghe vormt geen gevaar voor de maatschappij, maar ze kan wel alles laten vallen – ook haar eigen kind – als haar eigen geluk in de weg komt.” Vanden Berghe wordt voorts omschreven als iemand met narcistische en theatrale trekken. Ze heeft geen psychiatrische stoornissen, maar wel persoonlijkheidsstoornissen. Volgens hem is Vanden Berghe toerekeningsvatbaar en vormt ze geen gevaar voor de maatschappij.

Mechele wordt door de gerechtspsychiater omschreven als een lichtgeraakte, achterdochtige, jaloerse man met paranoïde trekken. “Hij heeft een explosieve persoonlijkheid, maar dat mag geen excuus vormen voor de feiten”, zegt Baeke. “Hij uit zijn agressie enkel als niemand het ziet.

Tijdens de gesprekken was Mechele altijd heel duidelijk over het lastige, karaktergestoorde karakter van Davey. Dit staat in tegenstelling tot de feiten. Daarover bleef hij vaag en hij minimaliseerde de zaken.” Volgens de gerechtspsychiater is het niet uit te sluiten dat Mechele zich liet inspireren door boeken over concentratiekampen. “De spijtbetuigingen van
Mechele zijn even impulsief als de feiten”, vertelt Baeke nog.

Hij besluit dat Mechele toerekeningsvatbaar is en een matig gevaar vormt voor de maatschappij. Dokter Baeke wijst er voorts op dat de houding van de hele familie heel bijzonder is. “Het lijkt wel alsof Davey geen mens was, laat staan een familielid”, zegt Baeke. “Davey wordt voorgesteld als een lastig ding en is volledig ontmenselijkt.”

Donderdagnamiddag wordt het moraliteitsverslag van Mechele voorgesteld. Voorts getuigen de twee broers van Mechele, buurtbewoners en een cipier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier