Assisen Brugge: advocaat nuanceert dominante karakter beschuldigde

Redactie KW

Caroline Van Laethem, de jonge cafébazin die in juli 2009 in Kortemark, om het leven werd gebracht door haar man Bart Van Neder, was een levendige en sociale vrouw. Daarover waren alle vrienden en kennissen van het slachtoffer het woensdagochtend in het hof van assisen in Brugge eens. Haar voormalige vriendjes kwamen getuigen dat de vrouw na een tijdje zelf steeds een einde wil maken aan de relaties. De advocaat van Van Neder maakte tijdens de verhoren duidelijk dat haar man ook veel moeite deed voor zijn vrouw.

Caroline Van Laethem verliet op 18 jaar het ouderlijk dak in Koolskamp en knoopte in de jaren nadien diverse relaties aan. Ze kreeg twee kinderen bij twee mannen. Op 28-jarige leeftijd leerde ze Bart Van Neder kennen. “Ze waren in het begin dolverliefd op elkaar”, getuigde een hartsvriendin. “De enige discussies toen gingen over het huishoudbudget.”

Kort voor hun huwelijk was er een eerste groot conflict, toen bleek dat Van Neder nog contact had met een Indonesische vriendin. Dat werd bijgelegd, maar de ruzies bleven zich opstapelen. Omdat Caroline Van Laethem steeds moeilijker om kon met het dominante en erg jaloerse karakter van Van Neder, luchtte ze tegenover vriendinnen haar hart. Ze was ook enkele keren slachtoffer van fysiek geweld. “Ze was depri en erg vermagerd”, aldus een vriendin. “Ze wilde stoppen met het café, maar wilde eerst alles regelen om Bart niet met alle problemen achterlaten.”

Een psychiatrisch verpleegkundige, die als vriendin van de cafébazin getuige was op het huwelijk van het koppel, omschreef Bart Van Neder als een introverte maar dominante man die erg agressief uit de hoek kon komen. “Iemand met grootheidswaanzin”, vertelde ze het hof. Ze kreeg nadien de wind van voren van Kris Vincke, de advocaat van Van Neder. “Hoe valt dit te rijmen? “, stelde hij haar de vraag. “Hij kocht een cabriolet voor Caroline, zelfs al hadden ze er het geld niet voor. Hij nam haar broer in huis die toen een heroïneverslaving had. Hij zorgde voor twee kinderen die de zijne niet waren. En hij was akkoord dat haar zus kwam inwonen toen zij nergens terecht kon.” In een ander verhoor merkte hij op dat Van Neder, na zijn zware dagtaak, ook hard de handen uit de mouwen stak om te helpen in het café.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier