Assisen: Beschuldigde weet niet waarom hij ex betrok bij zelfmoordpoging

Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge over de moordpoging van S.B. op K.V. is maandagvoormiddag de beschuldigde aan het woord gelaten. De 59-jarige man probeerde zijn ex-vrouw 46) uit Knokke-Heist op 10 maart 2007 om het leven te brengen door haar in haar krantenwinkel in brand te steken. Hij wou zich naar eigen zeggen op hetzelfde moment en op gelijke manier van het leven beroven.

De beschuldigde stelt zich nog altijd de vraag waarom hij de vrouw
meesleurde in zijn zelfmoordpoging. Naar eigen zeggen was dat nooit zijn bedoeling geweest, maar acht hij zich wel verantwoordelijk voor zijn daden.

Drie maanden voor de moordpoging wees het slachtoffer de man de deur. “De enige reden waarom ze de relatie met me verbrak was mijn gokzucht. Die ging vermoedelijk in crescendo door een bepaald medicijn dat ik nam. Ik had mezelf niet meer onder controle. De druppel die de emmer deed overlopen was de 300 euro die ik had gekregen van mijn schoonouders om een erfenis te regelen in Tunesië. Dat geld verbraste ik. Hadden ze me toen maar tegengehouden.”

De man trok na de breuk naar Schaarbeek met een diep
schaamtegevoel. Hij kreeg nog 3.700 euro cash, een televisie en een fornuis van zijn schoonouders en de vrouw. De materiële spullen verkocht hij onmiddellijk, om de opbrengst ervan al even snel te vergokken.

Op 3 maart 2007 keerde hij nog eens naar Knokke-Heist terug. Hij
deelde toen het bed met de vrouw. Wanneer hij haar in de dagen daarna wilde bereiken, gaf ze evenwel geen gehoor aan zijn telefoonoproepen en lieve sms’jes. Die veranderden daarop vlug van toon. Hij ging in zijn laatste berichten over tot echte bedreigingen en schold het latere slachtoffer ook uit. “Ik wou enkel hulp. Een duivel heeft me in die richting gestuurd. Ik ben zo niet, ik spreek die taal niet.” Na de stalking ondernam hij een zelfmoordpoging, maar die mislukte. Hij werd daarop in het ziekenhuis opgenomen, waar het plan om de vrouw mee te
sleuren in zijn dood groeide.

In de buurt van zijn woning kocht hij een jerrycan, met daarin vijf
liter benzine, en een aansteker. Hij verborg de jerrycan in een zak en trok naar zijn zoon. De man zegt dat hij hoopte dat zijn zoon zijn
plannen doorzag.

Over de bewuste zaterdagmorgen 10 maart zelf beweert hij nog
altijd dat hij haar enkel aan haar hoofd in brand stak. De andere
brandwonden die ze opliep werden veroorzaakt door een val en doordat ze het vuur probeerde te doven met haar voeten, beweert de man. Hij stak ook zichzelf in brand met de aansteker. “Alles heeft hoogstens enkele seconden geduurd. Ik kwam pas tot mezelf toen ik buiten de winkel weer frisse lucht inademde.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier