Assisen : Ahmed Liou schuldig bevonden over de hele lijn

Redactie KW

De verdediging had gepleit dat er geen sprake was van voorbedachtheid, maar de jury veegde dat argument van tafel.

De man uit Wevelgem is ook schuldig aan de onmenselijke behandeling van zijn drie zonen. In het voorjaar van 2011 werd Ahmed Liou verlaten door zijn echtgenote Rahma. De beschuldigde kon de breuk niet verkroppen. Op 9 september 2011 probeerde hij via zijn dochter Chaima te weten te komen waar zijn vrouw zich schuilhield. In de garage van zijn woning in Wevelgem boeide hij zijn dochter met een koord. Ze werd aan een haak in het plafond vastgemaakt.

Geslagen terwijl zonen toekeken

Het slachtoffer werd geslagen met een springtouw en een bezemsteel. De drie minderjarige zonen van Ahmed Liou moesten tijdens de feiten toekijken. Uiteindelijk vertelde Chaima dat haar moeder in Izegem woonde. De beschuldigde ging door met de foltering en deelde nog zes hamerslagen uit. Zijn oudste zoon en de buurman konden de hulpdiensten verwittigen. Chaima Liou verkeerde enkele uren in levensgevaar.

Heel planmatig te werk gegaan

Filip De Reuse, advocaat van Liou, had gepleit dat zijn cliënt zijn daden niet gepland had. De jury veegde die stelling van tafel. Ze merkten op dat hij al dagen net heel planmatig te werk ging. Zo schakelde hij zijn zonen in om Chaima op te wachten aan haar school. Hij reed ook de auto binnen in de garage, om haar elke kans op vluchten te ontnemen. De jury haalde in de motivatie ook de doodsbedreigingen aan die Ahmed Liou tot drie maal toe uitte.

Zoals procureur-generaal Serge Malefason in zijn requisitoir had opgemerkt, kreeg de beschuldigde ook voldoende kansen om met de martelpartij te stoppen. Zelfs de tussenkomst van zijn zonen maakte geen indruk op Liou. Ook over de foltering en de onmenselijke behandeling bestaat er volgens de jury geen twijfel.

Ahmed Liou riskeert een gevangenisstraf van 30 jaar.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier