Assisen: Advocaten beschuldigde pleiten poging tot doodslag

Redactie KW

“Het was geen rationele man die op 24 mei 2007 Martine De Masure aanviel met een cuttermes en een hamer, wel een man van wie iedereen zegt dat hij irrationeel en agressief is en geen controle heeft over zijn gedrag.” Dat pleitte meester Andy Van Pachtenbeke woensdagnamiddag voor het assisenhof in Brugge, waar de jury zich straks zal beraden over de vraag of Claude Decroix schuldig is aan de moordpoging op zijn toenmalige echtgenote. De verdediging vraagt dat de jury hem schuldig verklaart voor poging tot doodslag, en niet voor moord.

De burgerlijke partij en het openbaar ministerie hamerden op de voorbedachtheid van Decroix, die na zijn vlucht uit de psychiatrische instelling een weloverwogen plan had om De Masure te doden.

In hun pleidooi stelden de advocaten van de beschuldigde, meester Van Pachtenbeke en meester Hans Beerlandt, dat er van voorbedachtheid, en bijgevolg van de kwalificatie poging tot moord, geen sprake was. “Daarvoor moet de dader in een stabiele toestand verkeren. Iedereen, ook het openbaar ministerie en de voor hem vernietigende gerechtspsychiaters, zijn het er evenwel over eens dat hij geen controle heeft over zijn gedrag”,
herhaalde meester Van Pachtenbeke meermaals.

De advocaat schetste het gemoed waarin Decroix zou hebben verkeerd nadat hij te horen kreeg dat zijn vrouw wilde scheiden. “Er is nog een ander element waarom er hier geen sprake kan zijn van een moordpoging. Claude Decroix had geen definitieve beslissing genomen om Martine De Masure te doden. Hij heeft uren liggen piekeren op het dak van zijn tuinhuis. ‘Zal ik het doen of niet, en kan ik Martine terugwinnen?’,gierde door zijn hoofd. Toen hij uiteindelijk zijn vrouw zag bellen in huis, en hij vreesde dat ze de politie wilde verwittigen, werd hij razend en stormde hij met een beestachtige woede binnen”, stelde de raadsman. Dat was volgens de advocaat de “trigger” die de twijfel deed weggaan.

De advocaten herhaalden dat ze niet willen pleiten voor een
internering, maar vragen wel dat er rekening wordt gehouden met zijn psychiatrische verleden. “Hij stond bekend als de zot van Winkel (Sint-Eloois-Winkel, nvdr.). Velen kwam hier getuigen dat hij dingen heeft gedaan die niet normaal zijn. Dokters en psychiaters sinds 1988 vonden dat behandeling en collocatie wel nodig was. Martine De Masure zegt zelf dat aan de basis van alles zijn psychisch probleem ligt.”

De advocaten van de verdediging vragen dat de jury hem schuldig
verklaart voor poging tot doodslag, en niet voor moord. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier