Assisen: 30 jaar gevorderd voor beide beschuldigden

Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge tegen Christiaan Mechele (43) en zijn vrouw Iris Vanden Berghe (41) heeft het openbaar ministerie dinsdagvoormiddag 30 jaar cel gevorderd voor beide beschuldigden.

Mechele en Vanden Berghe werden maandag al schuldig bevonden aan foltering van en aan het onthouden van voedsel en verzorging aan de licht gehandicapte Davey Vanden Berghe, de zoon van Iris Vanden Berghe. Davey overleed daardoor op 28 december 2004 aan een longinfectie.

Het openbaar ministerie vorderde dinsdagvoormiddag zowel voor Mechele als Vanden Berghe 30 jaar cel. “Voor Mechele is de maximumstraf de enige juiste straf”, zei procureur-generaal Kathleen Vandenberghe. “Het is gruwelijk en misselijk. Na elk feit had hij kunnen stoppen, maar hij deed steeds verder en het werd alleen maar erger. Hij heeft ook nooit oprechte spijt getoond. De spijt die hij toonde was er alleen om zijn eigen vel te redden.”

“Over de straf voor Vanden Berghe heb ik langer moeten nadenken, maar ook voor haar vorder ik 30 jaar cel”, aldus de procureur-generaal. “Haar levensloop mag geen excuus vormen. Vanden Berghe is geen goede vrouw, ze is geen goede moeder, ook niet voor haar andere kinderen. Ze is egocentrisch, manipulatief en ze toont geen oprechte spijt. Ze had helemaal geen schrik van Mechele. Ze offerde haar kind op uit liefde voor zichzelf.”

In de loop van dinsdagvoormiddag houden de advocaten van Mechele en Vanden Berghe hun laatste pleidooien over de strafmaat. Het arrest wordt dinsdagnamiddag verwacht. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier