Askoy II is aangekomen in Rupelmonde

Redactie KW

Het zeiljacht waarmee chansonnier Jacques Brel in zijn laatste levensjaren naar de Markiezeneilanden zeilde, is aangekomen in een scheepswerf in Rupelmonde. Op de werf wordt de toestand van het stalen jacht geanalyseerd en het staalwerk van de kiel en romp hersteld. De Blankenbergse broers Wittevrongel haaldenhet wrak naar hier.

Het speciale nachttransport van Oostende naar Rupelmonde startte
gisteravond en nam ruim vijf uur in beslag. Onder massale belangstelling werd het zeiljacht donderdagvoormiddag van de vrachtwagen gelost. De burgemeesters van Kruibeke en Temse en zeilmakers Piet en Staf Wittevrongel tekenden present, net als heel wat fans van Brel en inwoners van de twee gemeenten.

“Op onze scheepswerf werd de jacht gelost op rolbruggen en de
komende dagen analyseren we wat er precies stuk is”, zegt mede-eigenaar Peter Janssens van de Nieuwe Scheldewerven Rupelmonde. “Van het schip is enkel de kiel en het onderste deel van de romp goed bewaard, de rest is krom getrokken door de berging. Daarnaast ontbreekt het aan ongeveer alles: houtwerk, kajuit, motor, schroefasaandrijving, schroef,…”

Jacques Brel (1929-1978) kocht het schip in 1974 en voer ermee de
wereld rond. In 2008 werd het schip door de Blankenbergse zeilmakers Staf en Piet Wittevrongel en fans van Brel van Nieuw-Zeeland naar Oostende overgebracht. Sindsdien lag de boot er voor anker, mede door subsidie- en financieringsproblemen en de vereffening van de Maritieme Site in Oostende.

De totale restauratie zal ongeveer 1 miljoen euro kosten. Enkel het
staalwerk is al gefinancierd door sponsoring.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier