Asbest stopt afbraak De Kinkhoorn

Asbest stopt afbraak De Kinkhoorn.
Redactie KW

De afbraakwerken aan het hotel De Kinkhoorn op de Zeedijk in Mariakerke zijn voorlopig stopgezet. De oorzaak is de vondst van asbest in het gebouw.

Directeur Koen De Weerdt maakt een einde aan de speculaties en valse geruchten die over de stopzetting van de afbraakwerken de ronde doen. „De Kinhoorn is een hotel van de afdeling Hout en Bouw van het ACW. Het werd gebouwd op het einde van de jaren vijftig. In die tijd gebruikte men frequent een soort lijm voor de vloerbekleding, waarvan men achteraf vaststelde dat die chrysotiel — een van de minst gevaarlijke stoffen uit de abest-serie — bevatte.”

Bij een eerste renovatie in 1970 werden de vloerbekleding en de lijm overal verwijderd. „Dacht men, want nu wij gestart zijn met de totale afbraak van het gebouw, hebben de werklieden onder de inbouwkastjes toch nog chryostiel gevonden”, zegt Koen De Weerdt. „Dat wil eigenlijk zeggen dat in 1970 zowat 95 % van het gebouw asbestvrij gemaakt werd, maar de rest is achtergebleven.” Alles samen gaat het nog om 2 kilo asbestmateriaal.

Op de plaats van De Kinkhoorn wil het ACW een gebouw neerzetten dat voldoet aan alle eisen van een modern en eigentijds hotel, klaar voor de uitdagingen van de toekomst. (EN)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 26 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier