Artsen Zonder Grenzen vliegt dinsdag hulp naar Filipijnen vanuit Oostende

© AFP
Redactie KW

Er is al drie miljoen euro vrijgemaakt om de hulpverlening vanuit België op te starten.

Wie de hulpverlening aan de slachtoffers in de Filipijnen wil steunen, kan een gift overmaken op de rekening BE73 0000 0000 6060. Dat heeft AZG maandagnamiddag bekendgemaakt.

“Meeste ziekenhuizen zijn vernield”

Op zaterdag 9 november is een eerste team van Artsen Zonder Grenzen aangekomen in Cebu. Een vijftigtal internationale medewerkers, waaronder medisch personeel, logistieke krachten en psychologen, zullen de komende dagen hard aan het werk zijn. “In eerste instantie focussen we ons op de provincie Leyte, waar de tyfoon aan land is gegaan”, legt Natacha Reyes, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in de Filipijnen, uit. “De meeste ziekenhuizen zijn vernield en er is een groot gebrek aan medisch personeel. We gaan ook een medisch team installeren op de luchthaven van Tacloban, waar bijzonder veel gewonden toekomen.”

Medisch materiaal en vaccins

Om deze hulp te kunnen verlenen, zullen dinsdagochtend drie vrachtvliegtuigen met hulpgoederen van Artsen Zonder Grenzen naar de Filipijnen vertrekken, vanuit Oostende en Dubai. In totaal gaat het om 329 ton: medisch materiaal om gewonden te verzorgen en consulten te doen, maar ook vaccins tegen tetanos en hulpgoederen zoals tenten en hygiënekits. Nadien zullen nog twee vrachten volgen, één met al het nodige om water te zuiveren, en één met een opblaasbaar ziekenhuis en meer medisch materiaal.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier