Artistieke centrumpunt Krombeke feestelijk ingewijd

Redactie KW

Zondagochtend werd het artistieke centrumpunt van Krombeke feestelijk ingewijd door het bewonersplatform in aanwezigheid van burgemeester Christof Dejaegher en schepen van Cultuur Loes Vandromme.

Deze officiële opening ging gepaard met de jaarlijkse Sint-Blasiuskermis. Na de feestelijke opening volgde een gratis receptie voor alle Krombekenaars met drank en hapjes in oc De Bampoele.

Het Jeugdensemble van muziekmaatschappij De Volksvreugd uit Proven zorgde voor een frisse muzikale noot.

De inhuldiging van het centrumpunt past in een rij van negen. Tussen januari en maart huldigen alle negen bewonersplatforms van de Poperingse dorpen hun centrumpunt in. Het ontwerp van elk artistiek centrumpunt start telkens bij een uniform vertrekpunt : een verticale mast als hoppepaal verbonden aan een horizontale ring als ‘omkadering van lucht en wolken’. Onder deze cirkel wordt telkens een zitelement geplaatst zodat de centrumpunten kunnen uitgroeien tot ontmoetingsplaatsen in de dorpen.

Ondanks deze uniforme, herkenbare kenmerken is elk centrumpunt ook uniek omdat één of meerdere kenmerken van het dorp vertaald worden in het kunstwerk. Bovendien worden de slogans van de dorpen verwerkt in de centrumpunten. De baseline van Krombeke is : ‘Krombeke, Dorp met Kracht’. Deze slagzin verwijst naar de Krombeekse paardengeschiedenis waarvan de jaarlijkse paardenkoersen het meest bekend zijn. De horizontale ring van het monument is in Krombeke dan ook niet gesloten en stelt een hoefijzer voor dat eveneens refereert naar Krombekes ‘paardengeschiedenis’.

De centrumpunten werden gefinancierd door de stad Poperinge, de provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid, de Europese Unie en Leader. Ze kwamen tot stand door een intensieve samenwerking tussen de bewonersplatforms, architectenbureau Jan Maenhout, stad Poperinge en het leadersecretariaat.

(MD – Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier