Arrest L&H wordt voorgelezen in Gentse assisenzaal

Redactie KW

Het arrest in de zaak Lernout & Hauspie wordt op 20 september voorgelezen in de historische assisenzaal van het oud justitiepaleis aan het Koophandelsplein. Dat besliste het Gentse hof van beroep.

Op 30 januari 2009 sloot de eerste kamer van het Gentse hof van beroep de debatten en twintig maanden later zal het verdicht vallen voor de 21 particulieren en rechtspersonen in het grootste fraudedossier uit de Belgische geschiedenis. De behandeling van het dossier vond plaats in het Gentse congrescentrum ICC, omdat de burgerlijke partijen in geen enkele rechtszaal binnen konden. De burgerlijke partijen zakken meer dan waarschijnlijk niet af naar de oude assisenzaal, omdat er enkel een uitspraak valt op strafgebied. De afhandeling van de burgerlijke belangen zal op een latere datum starten. Het arrest wordt wellicht niet integraal voorgelezen. “Ik denk dat het hof zich noodgedwongen zal beperken”, reageert advocaat Kristiaan Vandenbussche (Storme).

“In het wetboek van strafvordering staat dat een arrest integraal voorgelezen moet worden, maar wellicht vraagt het hof aan de beklaagden of schuld en strafmaat volstaan. Mogelijk maakt het hof een samenvatting van het arrest, al is het nog de vraag of het wel samen te vatten valt.” Het dossier L&H is 400.000 bladzijden dik, aangevuld met 10.000 bladzijden conclusies van advocaten. L&H ging negen jaar geleden ten onder in de dotcom-crisis. Het gerecht verdenkt een aantal toplui er onder meer van de financiële resultaten gemanipuleerd te hebben.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier