Ardooise oorlogswandeling schot in de roos

Hitler zou als jonge knaap in Ardooie geweest zijn en dat werd uitgebeeld aan het gemeentehuis. (Foto BVB) © Hitler zou als jonge knaap in Ardooie geweest zijn en dat werd uitgebeeld aan het gemeentehuis. (Foto BVB)
Redactie KW

Meer dan 120 vrijwilligers hebben zich donderdag 1 mei ingezet voor een grootse oorlogswandeling doorheen Ardooie en Koolskamp. De uitverkochte wandeling leverde alleen maar positieve reacties op.

Verkiezingen of niet: een burgemeester die, verkleed als duivenboer, hardhandig tegen de grond wordt gewerkt door Duitse soldaten, het is allerminst een alledaags beeld. Huifkarren door de straten, een Schotse fanfare of een kerk die wordt gebombardeerd… de bezoekers van de uitverkochte oorlogswandeling beleefden het allemaal vanop de eerste rij. De cultuurraad sloeg daarvoor de handen in elkaar met het Instituut Heilige Kindsheid, de gemeente en een pak verenigingen.

De plannen voor een interactieve theaterwandeling in de thematiek van de Eerste Wereldoorlog dateert al van vorig jaar. De afgelopen weken en maanden werd er hard gewerkt door veel vrijwilligers om alles zo realitisch mogelijk te doen ogen. Er konden tien groepen van ongeveer 45 mensen deelnemen. Er werd gestart in het Heilige Kindsheid, waar momenteel een tentoonstelling rond WO I loopt. Daarna belandden de bezoekers midden een veldhospitaal in het klooster met schrijnende situaties en werden ze in de Kaaistraat geconfronteerd met Duitse soldaten te paard. In het steegje tussen de Kortrijksestraat en de Mgr. Roelensstraat ontmoetten de groepen een vrouw op de vlucht en op het Marktplein passeerde een fanfare, werd de groep gewaarschuwd voor de avondklok en brachten leerlingen van het IHK een klein theaterstukje. Aan ‘t Hofland zagen we een jonge Hitler de kerk schilderen, waarna de groepen met huifkarren tot aan de Biekorfstraat werden gebracht. In de Biekorf werd er eten voorgeschoteld uit gammellen, waarna de groep werd buitengegooid door een wel bijzonder luidruchtige Duitser. Op de hoeve van Cloet, waar vorig jaar de opnames voor de reeks In Vlaamse Velden plaatsvonden, kregen de bezoekers in de hoeve een beklijvend stuk te zien over een boerenfamilie die probeerde te overleven, Duitsers die hun eigen schnapps stookten en een plaatselijke duivenpiet die nogal bruut gevangen werd genomen.

Met een toeristentreintje ging het daarna richting Koolskamp, waar de bevrijding werd ingezet tijdens een misviering én gevierd op een speciaal aangepast terrein. Veel bezoekers waren dan ook onder de indruk van het inlevingsvermogen van de acteurs en vrijwilligers.

“Ook wij horen alleen maar positieve geluiden”, bevestigt cultuurcoördinator Tobias Callewaert. “Het is een werk van een ganse groep. Als iedereen zich 1 procent inzet, dan hebben we nog een resultaat van bijna 150 procent. De sfeer zat er goed in en het werd allemaal heel overtuigend gebracht. Deze wandeling was uniek en zal dus niet herhaald worden, maar we zijn heel verheugd dat we zo’n resultaat konden bereiken. De verwachtingen waren hooggespannen, maar niemand wist waaraan ze zich konden verwachten. Daarom zijn we extra blij dat er overal alleen maar positieve commentaren te horen zijn.”

Een fotoverslag leest u volgende week in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier