Architect veelbesproken crematorium op bezoek in Kortrijk

Redactie KW

De stad Kortrijk heeft de Portugese architect Edouardo Souto de Moura gehuldigd. De ontwerper van het nieuwe crematorium op hoog Kortrijk heeft de Pritzker-prijs gewonnen, de nobelprijs van de architectuur zeg maar.

Er was opvallend veel belangstelling voor het werfbezoek van de Portugese architect Eduoardo Souto de Moura aan het crematorium in Kortrijk. Een goede week geleden heeft hij van de Amerikaanse president Barack Obama de Pritzkerprijs gekregen. De nobelprijs van de architectuur, zoals hij vaak wordt genoemd, wordt sinds 1979 uitgereikt.

De architect ontwierp het crematorium op hoog Kortrijk samen met SumProjects uit Brussel. Het omstreden gebouw dat slechts een meter boven de grond uitsteekt krijgt steeds meer vorm. Ook binnenin.

Intussen gaat het juridisch getouwtrek rond de bouw van het crematorium voort. Nogal wat buurtbewoners zien het gebouw niet graag komen omwille van milieu-en lawaaihinder en stapten naar de Raad Van State. Als alles volgens plan verloopt moet het crematorium eind september af zijn om een maand later officieel de deuren te openen.

(TN/LD)

Meer in het nieuws van Focus-WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier