Archipel tevreden over rapport van UNESCO

Redactie KW

In Brugge is er de laatste tijd nogal wat te doen geweest rond de bescherming van de monumenten en het behoud van het karakter van de stad. De hele heisa barstte lost toen erfgoedverenigingen de Unesco erbij haalden omdat ze vonden dat het de verkeerde kant op gaat. De Vlaamse architectenvereniging Archipel vindt dat het rapport dat de Unesco maakte een goed rapport maar betreurt dat bepaalde partijen het gebruiken om hun eigen belangen te dienen.

De vzw Archipel is een Vlaamse architectenvereniging die in Brugge gevestigd is. Ze hielden zich wat op de vlakte tijdens de mediastorm rond het bezoek van de UNESCO commissie aan Brugge en het rapport dat er op volgde. “We vinden dat het rapport veel kwaliteiten heeft en dat het op een genuanceerde manier moet worden gelezen, zoals het ook geschreven is”, zegt Wim Supply van vzw Archipel.

Geschiedsvervalsing

Hedendaagse architectuur kan volgens Unesco wél, benadrukt Wim Supply. Maar de werelderfgoedorganisatie waarschuwt voor grootschalige projecten zoals die aan het station. Zelf vindt Archipel dat we niet aan geschiedvervalsing mogen doen, zoals dat vroeger vaak gebeurde.

Wim Supply besluit met een citaat van de Brugse architect en prof Charles Vermeersch. Als het écht slecht is dan wordt het later zeker afgebroken. (ND)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier