Archief Mercator overgedragen aan Rijksarchief

Redactie KW

In aanwezigheid van de Vlaamse minister-president Kris Peeters is woensdag een belangrijke nieuwe vondst van archiefmateriaal over de Mercator overgedragen aan het Rijksarchief. Het gaat om 4 meter archiefstukken die enkele maanden geleden opdoken bij de restauratie van het schip.

Het gaat onder meer om dossiers over de bouw, briefwisseling, verslagen over de proefvaart, technische dossiers, bemanningslijsten, waarnemingen van tijdens de vaarten en medische dossiers. De stukken staken in een opbergruimte tussen de romp en de kajuiten en betreffen de periode tussen 1928 en 1960.

Woensdag werd in Oostende ook bekendgemaakt dat de 4 meter archief, samen met de bestaande 8 meter die zich in Beveren bevindt, overgebracht zal worden naar Brugge.

Minister-president Peeters zette in Oostende een duidelijke visie over de toekomst van het museumschip uiteen: “Er zijn twee mogelijke opties om de Mercator te bewaren voor het nageslacht. Een volledige restauratie om het schip weer zeewaardig te maken zou 7 miljoen euro kosten. Mijn voorkeur gaat uit naar het in een betonnen kuip leggen van de Mercator, waardoor het ook bewaard blijft voor volgende generaties.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier