Archeologisch onderzoek verkaveling Bouvekerke in Kortrijk kost 262.000 euro

Redactie KW

Het verplichte archeologische onderzoek van het bouwperceel goed te Bouvekerke in Kortrijk, zal zo’n 262.000 euro kosten. Dat berekende schepen van stedenbouw Wout Maddens. De kost zal uiteraard doorwegen in de totale kostprijs voor de realisatie van de verkaveling. Voor Bouvekerke betekent het een meerprijs van 4.500 euro per bouwkavel.

Het perceel op de hoek van de Ambassadeur Baertlaan en de Sint Denijseweg is eigendom van de stad Kortrijk. Het verkavelingsplan voorziet in 58 kavels waarvan 28 voor rijwoningen en 30 voor vrijstaande woningen. De verkavelingsvergunning werd op 3 augustus 2010 afgeleverd met als voorwaarde dat er eerst een archeologisch onderzoek op het terrein moest gebeuren. Dit moet gebeuren door een erkend bureau, maar dan wel op kosten van de verkavelaar.

Aanzienlijke meerprijs

Na een vooronderzoek is de prospectie met de proefsleuven in januari 2011 uitgevoerd door de firma GATE uit Bredene. De kostprijs ervan was 20.000 euro. De archeologen vonden sporen van bewoning in de vroege middeleeuwen. Daarop besloot de Gewestelijke erfgoedambtenaar dat er grondiger archeologisch onderzoek noodzakelijk is. Het prijskaartje voor dit bijkomend onderzoek loopt op tot 242.000 euro. Een firma uit Gent is deze week met de werkzaamheden gestart. Het onderzoek zal zowat vier maanden duren.

Schepen van stedenbouw Wout Maddens zegt dat er in steeds meer dossiers een archeologisch onderzoek wordt geëist. “Finaal gebeurt dit op kosten van de bewoners. Het is absoluut noodzakelijk dat Vlaanderen een fonds opricht om duur archeologisch onderzoek mee te financieren.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier