Arbeidsinspecteurs stellen overtredingen vast op bouwwerven

Redactie KW

Een op de vier dodelijke arbeidsongevallen doet zich voor in de bouwsector.

Valpreventie blijft dan ook noodzakelijk, maar op heel wat werven worden veel wat veiligheidsvoorschriften met de voeten getreden. De arbeidsinspectie houdt daarom drie keer per jaar een zogenaamde BLITS-campagne, met specifieke aandacht voor valgevaar, stofbescherming en elektrocutiegevaar.

Overtredingen

In Wenduine kreeg een werf vanmorgen als eerste in de regio controle door een team van arbeidsinspecteurs. En het was meteen raak. Inspecteur Gregoire Calebout van de FOD Arbeid : “Op verschillende plaatsen zijn de loop- en werkvloeren onvoldoende afgeschermd. Dakwerkers moeten hier op het dak geraken op ladders die niet aan de stellingen zijn vastgemaakt en ik merk dat men op het dak leien schijft met schijfmachines die op kwartsstof werken in plaats van water.”

De baas is de baas

De bouwvakkers zelf willen niet voor onze camera reageren, maar geven toe dat ze best wel weten dat dat ze vaak de veiligheidsregels overtreden. Maar het is dat, of niet werken, klinkt het. En dan wordt door de baas de keuze snel gemaakt. Vaak staan ze ook voor voldongen feiten: er wordt met externe en verschillende aannemers gewerkt, en vaak erf je materiaal en toestellen in slechte staat.

(M.D./A.D.)

Arbeidsinspecteurs stellen overtredingen vast op bouwwerven

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier