Aquafin sluit 1100 Nieuwkerkenaren aan op riolering

Redactie KW

Begin 2014 start Aquafin in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Heuvelland met de aanleg van nieuwe rioleringsinfrastructuur in Nieuwkerke.

Het afvalwater van ongeveer 1.100 Nieuwkerkenaren zal daardoor aangesloten worden op het rioleringsnet. Dat water belandt momenteel nog ongezuiverd in de Zeepbeek. De uitvoering van het project zal ongeveer een jaar duren. De werken worden gefaseerd uitgevoerd, om zo de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Twee pompstations

Het Vlaamse Gewest heeft het technisch plan van het project reeds goedgekeurd en nu wordt een detailontwerp gemaakt. De vereiste vergunningen werden reeds aangevraagd. Dat meldt Wim De Belie, projectmanager bij Aquafin. Naast de aanleg van een collector, een grote verzamelriool voor de opvang en het transport van vuil water, wordt er ook een regenwaterleiding geplaatst. Daarnaast worden ook twee pompstations met aansluitende persleidingen gebouwd. Gezien het heuvelachtige karakter van het landschap zijn die nodig om het vuile water naar de zuiveringsinstallatie te kunnen doorpompen.

Met de uitvoering van dit project wordt het afvalwater van de Steenwerkstraat en de Niepkerkestraat verzameld in de twee nieuwe pompstations, van waaruit het richting Markt gepompt wordt. Daar wordt een vuilwaterleiding aangelegd die via een nieuw stelsel in de Nieuwkerkestraat aansluit op de recent aangelegde riolering van de Kemmelstraat. Het afvalwater zal uiteindelijk terechtkomen in de geplande rioolwaterzuiveringsinstallatie van Nieuwkerke. Daar zal het eerst gezuiverd worden vooraleer het in de natuur terecht komt. Op die manier wordt de Zeepbeek verlost van een dagelijkse lozing van meer dan 130.000 liter ongezuiverd afvalwater.

Werkgroep met lokale bewoners

Op 15 oktober komt de opgerichte werkgroep met daarin heel wat inwoners samen om een aantal maatregelen te bespreken. Zo zal er zeker een oplossing gevonden moeten worden voor het zwaar verkeer van het aardappelverwerkend bedrijf Claerebout Potatoes. De doortocht van de Ieperse rally, elke keer een hoogdag voor de Nieuwkerkse verenigingen, over het marktplein zou normaal kunnen plaatsvinden.

(CC/MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier