Aquafin gaat graven in Mesense oorlogsbodem

Redactie KW

Aquafin start binnenkort met de aanleg van een afvalwatercollector rond het centrum van Mesen. Daarmee moet het rioolwater van Mesen tot aan de nieuwe zuiveringsinstallatie aan de Komenstraat en Vier Koningenstraat gevoerd worden. Met deze werken brengt Aquafin de zuiveringsgraad van Mesen in een klap van 0 naar bijna 100%.

Momenteel belandt er dagelijks nog 150.000 liter afvalwater ongezuiverd in de plaatselijke waterlopen. “Met de nieuwe collector zullen we de bestaande lozingspunten van rioolwater opvangen en aansluiten op de installatie die momenteel gebouwd wordt naast de brandweerkazerne”, zegt David Bauwens, projectmanager van Aquafin. ” De werken situeren zich grotendeels in de velden rondom Mesen, maar op sommige plaatsen zullen we ook de openbare weg opbreken.

Oorlogsmunitie

Aquafin verwacht dat ze bij ee aanleg van de afvalwatercollector tonnen munitie aan te treffen uit de Eerste Wereldoorlog. Vooral in 1917 was de strijd er bijzonder hevig. Dat er zwaar gevochten werd, ondervond ook Aquafin bij het uitgraven van de bouwplaats waar de kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallatie zal komen. Buiten het stoffelijk overschot van een Nieuw-Zeelandse soldaat werd daar 536 kg munitie boven gehaald.

Een gespecialiseerde firma zal het explosievenonderzoek combineren met archeologisch onderzoek, onder de dagelijkse begeleiding van de Intergemeentelijke Archeologische Dienst Archeo 7. De kans is namelijk reëel dat er naast zaken uit de eerste wereldoorlog ook middeleeuwse poorten of zelfs sporen van Romeinse kampen gevonden worden.

Op 15 maart start de aannemer met het afzetten van de werkzone, zo’n 15 à 20 meter breed. Daarna komt een firma de weg vrijmaken voor de rioleringswerken. “Hoe lang dit zal duren, kunnen we momenteel nog niet inschatten, dat hangt af van de vondsten. We rekenen op enkele maanden en op een meerkost van ongeveer 170.000 euro.” zegt David Bauwens van Aquafin

Infoavond

Op donderdag 15 maart organiseren de projectpartners een infoavond voor de omwonenden. De aanwezigen krijgen er meer informatie over de timing, fasering en de verdere communicatie tijdens de werken.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier