Ann De Craemer stelt nieuw boek voor in Gent

Redactie KW

Twee jaar na ‘De Seingever’ heeft Ann De Craemer een nieuw boek uit: ‘Kwikzilver’. Het is een ode aan haar grootmoeder en aan het platteland.

Ann De Craemers grootmoeder Paula Van Hawaert (1909-1994) woonde in de Tieltse Herderstraat in een rustige plattelandswoning. Ze voedde er negen kinderen op, ontving er heel vaak haar 30 kleinkinderen, voor wie het huis een gedroomde buitenspeeltuin was. Maar in 1989 werd Paula’s woning onteigend door het Tieltse stadsbestuur en ze moest in een serviceflat in het hartje van de stad gaan wonen.

Het verhaal van Paula staat centraal in Ann De Craemers nieuwste roman ‘Kwikzilver’. “Het is ondertussen al twee jaar geleden dat ik ‘De Seingever’ uitbracht”, zegt Ann De Craemer. “Ik heb nog nooit twee jaar gedaan over een boek, maar het was het meer dan waard. Het is een boek dat ik al sinds mijn 16de wou schrijven en nu is het er eindelijk van gekomen, als sluitstuk van mijn Tieltse trilogie. Ieder boek is belangrijk, maar wat mij betreft is ‘Kwikzilver’ het belangrijkste verhaal dat ik tot nog toe schreef. Ik ben er persoonlijk het meest bij betrokken, omdat ik vroeger als schoolkind dagelijks al was het maar een uur langsging bij mijn oma in de Herderstraat. In het weekend was het altijd feest toen we met de hele familie naar oma trokken en er in de velden rondom konden ravotten en spelen. Het kwam ook als een schok toen mémé, zoals heel West-Vlaanderen destijds zijn oma noemde, moest vertrekken om plaats te maken voor een industrieterrein.”

Het boek werd vrijdagavond voorgesteld in Gent in aanwezigheid van minister van Cultuur Sven Gatz.

(RD – foto ON)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 29 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier