Animo jongeren voeren actie voor waardig wonen

Redactie KW

De Animo jongeren hebben zaterdagvoormiddag op de Burg in Brugge actie gevoerd voor waardig wonen voor elke Bruggeling. De jongsocialisten stellen vast dat meer en meer mensen het moeilijk krijgen om nog het hoofd boven water te houden.

“Terwijl de jonge Brugse liberalen en de CD&V Jongeren kibbelen over het al dan niet vegen van de voetpaden vragen wij aandacht voor een groter probleem”, zegt Jonathan Chevalier van Animo Brugge.

“De stijgende huurprijzen en uit de pan springende prijzen voor koopwoningen vormen een grote oorzaak van problemen bij de bevolking, dit terwijl de indexering van de lonen in vraag wordt gesteld. Iemand die 1.000 euro verdient en daarvan 500 euro moet betalen om te huren zal op het eind van de maand niets meer overhouden na de kosten voor gas, water en elektriciteit. Hiervan zijn de jongeren, alleenstaanden, werklozen en gepensioneerden de dupe. Zelfs tweeverdieners krijgen het moeilijk om nog hun dure lening afbetaald te krijgen. We zijn dan ook van mening dat de Brugse schepen voor huisvesting Mercedes Van Volcem van de Open VLD in de toekomst duidelijke maatregelen moet nemen om voor elke Bruggeling goede en betaalbare woningen te voorzien. Helaas merken wij dat de schepen op haar website enkel dure projecten voorstelt,” aldus Chevalier.

“We hebben moeten vaststellen dat de huurprijzen de laatste vijf jaar met 23,5 % gestegen zijn. Brugge scoort daarin zeker niet beter. We vragen dan ook aanpassingen van huurwaarborgen voor lage inkomens en het invoeren van stedelijke huursubsidies voor mensen met lage inkomens. Ook de leegstand in Brugge willen wij aanpakken. Daarom moet de leegstandsbelasting worden verhoogd en moet het kangoeroewonen bevorderd worden door premies toe te kennen. Verder hopen wij indien het Jan Breydelstadion zou verdwijnen dat er op deze site werk gemaakt wordt van sociale woningbouw met groene accenten. Een sociaal woonbeleid met visie is dan ook meer dan nodig. Met onze actie zijn wij zaterdagvoormiddag gewoon op straat gaan wonen omdat het voor ons jongeren te duur wordt,” besluit Jonathan Chevalier.(SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier