Andy Vermaut zet juridische strijd tegen verkiezingsuitslag in Koekelare voort

© DD
Redactie KW

Andy Vermaut, regiovoorzitter van Groen in Oostende-Westhoek-Noord, daagt de Belgische staat voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Vermaut betwiste de verkiezingsresultaten in zijn eigen gemeente Koekelare. Maar de Raad voor Verkiezingsbetwistingen en de Raad van State verklaarden de verkiezingen geldig.

Volgens Andy Vermaut zijn er verschillende onregelmatigheden gebeurd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Zo zouden bejaarden verplicht geweest zijn om een volmacht te tekenen, terwijl ze wel zelf wilden gaan stemmen. Volgens eerdere mediaberichten gaf hij al 17.000 euro uit aan onderzoeken, advocaten en gerechtskosten.

Document van 900 pagina’s

Zijn verzoekschrift voor het mensenrechtenhof is een document van maar liefst 900 pagina’s. Vermaut wil ermee ‘de handelswijze van de Belgische autoriteiten in dit dossier’ in vraag stellen. “Ik ben ervan overtuigd dat dergelijke fraude in veel gemeenten voorkomt. Daarom wil ik dit aftoetsen met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en de Europese regelgeving. De Belgische overheid blijft hier in gebreke.”

“In strijd met gelijkheidsbeginsel”

Vermaut meent dat hij goede argumenten heeft om zijn gram te halen. “Vooreerst verjaart de strafrechterlijke beteugeling bij verkiezingsfraude al na een jaar. In een normale fraudezaak is dat vijf jaar, dus dat is al in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Bovendien is het reglement voor de verkiezingsuitgaven heel fraudegevoelig. Rekeninguitreksels en bewijzen worden zelden opgevraagd, en zelf krijg je pas inzage nadat je een klacht hebt ingediend. Dus je moet eerst een klacht indienen zonder bewijzen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier