Andere functie voor kerk Kaaskerke

Redactie KW

Het lijkt erop dat de piste om in de kerk van Kaaskerke het archief onder te brengen, definitief is verlaten. Tijdens de jongste raadzitting werd door schepen Eric De Keyser (SP.A-Open) een nieuw idee geopperd.

Oppositieraadslid Marc Deprez (Idee2006) vroeg de meerderheid naar concrete plannen voor de kerk van Kaaskerke. “Idee2006 vraagt dringend deze toegangsweg te herstellen en in de toekomst deze stille gebedsruimte zeker te behouden, mocht het beleid opteren voor een andere bestemming voor deze kerk. Het was de bedoeling om het overige deel in te vullen als archiefruimte, maar het huidige beleid heeft het dossier in de koelkast gestopt.”

Schepen Eric De Keyser (SP.A-Open) wijst er op dat de kerk van Kaaskerke ontwijd is en geen kerk meer is. “Dit is een stadsgebouw en de stad kan het zelf gebruiken, het verkopen of het ter beschikking stellen van andere overheden of anderen”, aldus Eric De Keyser. “Daar een stedelijk archief uitbouwen zoals vroeger voorzien, lijkt me niet echt haalbaar. Het ligt ver van het centrum en alle boekdelen met bevolkingsgegevens moeten in het stadhuis brschikbaar blijven. Naar aanleiding van de studie omtrent de renovatie van het stadhuis zal gekeken worden of het archief niet kan worden ingepast in de site van het stadhuis zelf. Als SP.A kunnen we ons vinden in een andere bestemming voor dit gebouw en ook in een andere eigenaar. Dit gebouw zou wat mij betreft, perfect een economische invulling kunnen krijgen in de vorm van een – ik zeg maar wat – bureaus voor bijvoorbeeld een architectenbureau. Bij dergelijke invulling zouden de nieuwe eigenaars de kerk kunnen restaureren en zou de omgeving rond de kerk kunnen worden aangepakt. Indien er voor een dergelijke oplossing gekozen wordt, zou ik het logisch vinden om de stille gebedsruimte te behouden. Dit kan afgesproken worden bij een eventuele eigendomsoverdracht. Ook andere mogelijkheden moeten nog worden onderzocht.”(Tom Vandenabeele)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 10 juli 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier