Anastassia uit Nieuwpoort dingt mee naar de titel van Mannequin 2014

© IV
Redactie KW

Anastassia Dikikh (24) bereidt zich voor op de finale van Mannequin 2014 tijdens de jaarbeurs in Roeselare.

Met Mannequin-fotomodel 2014 is het al de 32ste keer dat de organisatoren van de jaarbeurs een wedstrijd organiseren. Charismatische jonge meisjes met een lengte van minstens 1,72 meter mochten zich kandidaat stellen. De wedstrijd kan steeds op veel aandacht rekenen. Enkele dames die eerder al de titel mochten dragen zijn Evy Gruyaert, Elise Crombez en Veronique De Kock. Deze laatste zal overigens ook de finale presenteren.

Adrenaline

Onder de vijftien geselecteerde meisjes voor Mannequin 2014 bevindt zich de Nieuwpoortse met Russisch bloed, Anastassia Dikikh, een 24-jarige studente retailmanagement. De ranke blondine aarzelde geen moment toen ze de oproep zag. “Ik heb geen tonnen ervaring, maar ik heb wel ontzettend veel zin om mijn mannequin-talenten eens te uit te stallen en te testen. Dit is ook de allereerste wedstrijd waar ik aan deelneem. Dat ik door de preselecties raakte, doet me al heel wat.” Anastassia’s liefde voor de lens ontstond tijdens haar studententijd. “Ik poseer regelmatig eens voor hobbyfotografen of voor studenten die een model zoeken voor hun eindwerk. Omdat ik ook mijn lengte mee heb, heb ik ook al een aantal keren op een catwalk meegelopen. Vorige week nog mocht ik de collectie showen van een masterstudente mode in Brussel.” De ‘runway’ betreden is wel het allerliefste wat Anastassia doet. “Dat geeft me een enorme kick. Alle ogen van het publiek staan dan op mij gericht. Je bent op dat moment ‘boodschapper’ van de ontwerper. Een foute interpretatie geven aan je outfit, een slechte tred hebben of geen sympathie kunnen verwerven, kan alles omver werpen.” Ook de wereld achter de catwalk fascineert Anastassia mateloos.

“Iedereen is daar erg druk in de weer. De make-up artist poedert je bij, de kapper legt een lok weer op zijn plaats en de ontwerper maakt dat je kledij perfect op zijn plaats zit. Adrenaline racet door mijn lijf als ze dan ‘go,go,go!’ roepen.”

Die passie voor de catwalk heeft ze al van heel jong mee. “Als kind bleef ik gefascineerd kijken naar de défilé’s op tv. Ik hou van die grandeur. Het is bijna een toneelstuk waar je naar staat te kijken. Het model is de actrice, de kledij het scenario. Samen vertellen ze een verhaal.”

Deelname

“Ik schreef me in voor Mannequin 2014 omdat ik hoop meer catwalk-werk te mogen doen in de toekomst. Uiteraard droom ik van een carrière als model, maar ik ben daar heel nuchter in. Ik ben namelijk al wat te oud -meen ik- om nog in die wereld optimaal te kunnen meedraaien. Je moet jezelf namelijk wat ‘leerjaren’ geven om helemaal je plek te vinden in dat milieu. Maar goed, je weet nooit. Ik kruis alvast mijn vingers.” Over één iets is Anastassia wel al zeker, haar profiel als model. “Ik wil absoluut geen barbiepop worden. Ik wil mijn persoonlijkheid uitdragen. Iemand waar ik ontzettend naar opkijk is Cara Delevingne. Die heeft een echte karakterkop en blijft haar eigen idee trouw. Van Vogue-covers moet ikzelf nog niet wakker liggen, nu is het uitkijken naar de finale op 8 november met onder meer een défilé in kledij en één in bikini. Als ik de titel niet haal, dan nemen ze mij die fijne ervaring alvast niet meer af.”

(CTM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier